Rugsėjo tekstūros

Ryškus raudonas klevas kitoje ežero pusėje. Matau jį kas kartą pažvelgus pro langą.

Scottweberpdx iš Rhone street garden prieš kelias dienas savo bloge surašė 10 priežasčių, kodėl jam patinka ruduo. Turbūt ir man patiktų, jei tie 10 argumentų tiktų rugsėjo pabaigai Lietuvoje  Saulės ir žiedų pripildytos nuotraukos skatina tik pavydžiai padūsauti. Jau kelios naktys vėjas kaukia taip, kad niekam nekiltų idėjų miegoti atviru langu. Ne, aš nesiskundžiu oru, tiesiog ruduo mano kieme jau žymiai labiau pažengęs. Ir saulės nutviekstų vakarų pasitaiko labai retai. Daug pilkumos, rytinio rūko ir sunkių plieninių debesų vakare. Vis mažiau žiedų, bet po truputėlį įsibėgėja rudeninių spalvų žaismas. Šį rytą pabudusi už lango pamačiau nuo beržų krentantį auksinį lapų lietų. Todėl šiandien norisi į augalus pažvelgti kitaip, pamatyti juos iš arčiau, pajusti spalvų perėjimus, paliesti. Taigi šiek tiek kiemo spalvų ir prisilietimų.

Švelnumas. Šilkinės miskanto (Miscanthus sinensis) ‘Kleine Floridea’ šluotos tiesiog prašosi būti glostomos. Negaliu praeiti pro šalį jų nepalietusi. Ryškiai raudonos šluotelės po truputėlį žyla, o lapai dažosi raudonais atspalviais. Tai augalas, kuriam ruduo nebaisus – su kiekviena diena jis vis labiau gražėja.

Miscanthus sinensis ‘Kleine Floridea’
Miscanthus sinensis ‘Kleine Floridea’ lapija dažosi raudonais tonais
Dvigubas švelnumas

Baltumas. Lendrūnas (Calamagrostis acutiflora) ‘Overdam’ vis dar gražiai baltuoja gelstančios gamtos fone. Jam antrina margalapė mėta (Mentha suaveolens) ‘Variegata’. Balta nėra tradicinė rudens spalva, bet rudeniniame gėlyne ji įneša švelnaus gaivumo.

Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’, Mentha suaveolens ‘Variegata’
Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’, Sambucus nigra ‘Black beauty’, Heliopsis helianthoides ‘Loraine Sunshine’

Purpuras. Blakėžudė (Cimicifuga simplex) ‘Atropurpurea’ išsiskiria savo netolygia lapų spalva. Pernai, kai ji augo saulėje, spalva buvo tamsesnė, tačiau lapai džiuvo ir sukosi. Augdama pavėsyje šiais metais ji sveika ir stipri, tačiau ne tokia tamsi. Tačiau man vis tiek simpatiška. Tamsūs lapų pakraštėliai gražiai išryškina vėlyvus šalia augančios šluotelinės hortenzijos (Hydrangea paniculata) žiedynus.

Cimicifuga simplex ‘Atropurpurea’
Cimicifuga simplex ‘Atropurpurea’, Hydrangea paniculata

Tankiašakė alyva (Syringa meyeri) ‘Palibin’ keičia ne tik lapų spalvą, bet ir formą. Nors auginu ją ne pirmus metus, niekada nebuvau pastebėjusi, kokie gražūs jos maži lapeliai rudenį.

Syringa meyeri ‘Palibin’

O čia nedidelė apgaulė. Vėlyvasis astras (Aster laterifolius) ‘Lady in Black’ dar nežydi. Tikiuosi, kad ruduo dar dovanos porą šiltesnių savaitėlių, kad sukrauti žiedeliai spėtų išsiskleisti. O kol kas astro šakose įsipynę patagoninių verbenų (Verbena bonariensis) žiedai.

Aster laterifolius ‘Lady in Black’, Verbena bonariensis

Varis. Juodauogis šeivamedis (Sambucus nigra) ‘Black beauty’ dažosi šiltais vario tonais. Pirmoji vasara, kai mano kieme jis atrodo gražiai. Iki šiol kiekvieną žiemą nušaldavo iki sniego dangos ir pavasarį sunkiai ir lėtai atželdavo. Pažiūrėsim, kaip jis ištvers išbandymą dar viena žiema, bet kol kas jis dovanoja daug šilto jaukumo.

Sambucus nigra ‘Black beauty’

Auksas. Apie vilkdalgius visada galvojau kaip apie pirmosios vasaros pusės gėles, iš kurių kažko labai tikėtis rudenį neverta. Žinau, kad yra remontantinių veislių, žydinčių rudenį, tačiau šiais metais stebina auksinė vilkdalgių lapų spalva. Sibiriniai vilkdalgiai (Iris sibirica) sužibo auksiniais dryžiais. Šiais metais jie ypač ryškūs. Gelstantys lapai įneša gražaus rudeninio ritmo, o kartais net ir suskamba netikėtu deriniu su vis dar žydinčiais kaimynais.

Iris sibirica
Iris spuria, Achillea filipendulina ‘Credo’

 VanduoFotografuoti vandenį dabar kaip niekad daug progų. Belieka mokytis pagauti šaltą rytinio rūko švytėjimą ar vakarinius saulės spindulius lietaus nupraustuose žieduose.

Rosa ‘Jacques Cartier’
Rosa ‘Darcey Bussell’
Monarda ‘Prairie night’, Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

2 Comments Add yours

  1. Elė says:

    Nežinojau po kuriuo įrašu palikt komentarą, nes jis apima visus įrašus. Labai kokybiškas visomis prasmėms blogas. Ir nors, atrodo jau ir blogų (tinklaraštis bais ilgas žodis), ir knygų, ir augalų prisižiūrėjus, bet vistiek kažką naujo atrandu! Ačiū, kad daliniesi.

    1. Aiste says:

      Ačiū už palaikymą. Smagu, kad patiko 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *