Žiogų nagučiai

Geum ‘Mai Tai’

Šiuo metu mano gėlynuose žiognagių laikas. Tai vienas mylimiausių mano augalų, labiausiai mane žavintintis savo neįmantria, pievine išvaizda. Gražiausias žiognagių pievas mačiau Islandijoje, Þingvellir nacionaliniame parke, kur visi uolų šlaitai liepą buvo nusėti grakščiai nulenktais raudonųjų žiognagių (Geum rivale) varpeliais.  Panašų įspūdį šiuo metu gėlynuose savo prigesinta raudona spalva  ir žemyn nulenktais žiedais kuria žiognagė ‘Bell Bank”.

Geum ‘Bell Bank’

Panašios, bet šiek tiek ryškesniais ir atviresniais žiedais raudonosios žiognagės ‘Flames of Passion’. Žiognagės buvo sodintos, kad įsipintų į tulpes, tačiau šiais metais tulpių ir žiognagių žydėjimas beveik prasilenkė.

Geum rivale ‘Flame of Passion’

Iš mano turimų žiognagių pati mylimiausia yra ‘Mai Tai’. Didele dalimi dėl prislopintos persikinės spalvos, tačiau taip pat dėl jos labai smagaus augimo ir ilgo žydėjimo. Iš vieno pirkto augalėlio šiuo metu jau apsodinau nemažą terasos gėlyno plotą, o po poros metų tikiuosi džiaugtis vientisa pavasarine žydinčia pievele. Žiedų spalva truputėlį blunka, tačiau gana santūriame mano terasos gėlyno kolorite tai labiau privalumas nei trūkumas.

Geum ‘Mai Tai’

Šiais metais atsiradusi nauja gėlynų gyventoja – žiognagė ‘Gimlet’ kol kas turi tik pavienius žiedelius, bet jau matau, kad ji taip pat ras savo vietą mano sode, nes pasižymi švelnia ir gana šalta geltona spalva.

Geum ‘Gimlet’

Man labai patinka ir raudonžiedės žiognagės (Geum coccineum), išsiskiriančios žymiai intensyvesne oranžine spalva. Būtent nuo jų ir prasidėjo mano meilė žiognagėms. Pernai rekonstruodama terasos gėlyną ir bandydama įnešti šiek tiek darnesnę spalvinę gamą, visas savo turėtas raudonžiedes žiognages perkėliau į naujai kuriamą pievos gėlyną. Natūralioje pievoje jos pakankamai gerai jautėsi ir iš tolo žibėjo savo iššaukiančia spalva. Žiognagės buvo vienas iš nadaugelio augalų, kurie išgyveno poros mėnesių užliejimą, o jų lapeliai kantriai žaliavo po vandeniu. Visgi akivaizdu, kad užliejimas buvo pakankamai didelis stresas – pievoje žiognagės tik tik pradeda žydėti. Tikiuo, kad greitai įsibėgės. Bent jau rūšinės. O štai gražuolės ‘Princess Juliana’ kol kas pievoje nematau. Matyt princesėms ne vieta kaime 🙂

Geum coccineum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *