Daržo rožynas

Apie rožes nėra ką labai daug papasakoti, jas reikia tiesiog rodyti ir jomis džiaugtis. Šiais metais mažokai fotografavau ir dabar peržiūrėdama archyvą  matau, kad neturiu dalies birželio mėnesį žydėjusių senovinių rožių nuotraukų. Ką jau padarysi. Taip pat pastebiu, kad mažai rašydama apie sodą, po truputėlį pradedu užmiršti augalų veislių pavadinimus.  Taigi, kol visiškai nenusigyvenau iki būsenos, kai gėlės yra vadinamos tiesiog “ta raudona” ar “kažkokia mėlyna”, pasinaudosiu proga tuos pavadinimus pasikartoti.

Rožės mano sode auga darže. Yra kelios priežastys, kodėl auginu rožes būtent darže. Rožės man patinka, tačiau ne tiek, kad jos taptų kertiniu mano sodo augalu.  Mano gėlynai kuriami daugiau mažiau pagal natūralistinio želdyno principus, tad rožės juose iškristų iš konteksto tiek vizualiai, tiek pagal priežiūros poreikius. Tuo tarpu darže rožių spalvų ir formų įvairovė gali būti žymiai geriau toleruojama. Darže buvo lengviau užtikrinti rožėms tinkamesnes augimo sąlygas. Be to žiemos metu darže, o ne paradinėje sklypo dalyje, uždangstytos rožės mažiau krinta į akis. Ir šiaip man patiko iš senųjų vienuolynų sodų ateinanti idėja auginti rožes tarp įvairų vaistinių augalų. Norėjosi, kad daržas būtų gražus, ir rožės tam tiko.

Pradiniame daržo variante rožės augo tiesiog lysvėse, sudalindamos jas į trumpesnes atkarpas tarp atskirų kultūrų. Šalia rožių sodinau daugiamečius prieskoninius augalus, bandydama sukurti “gražius” intarpus tarp plotelių, kuriuose auginamos daržovės. Visgi tokio daržo išdėstymo po kurio laiko atsisakiau, nes išmėtyti daugiamečiai ir vienmečiai ploteliai darže buvo nepatogu. Po daržo rekonstrukcijos praėjusiais metais turiu atskiras lysves rožėms, daugiamečiams prieskoniams ir šiaip gražiems rožių kaimynams, ir atskiras lysves daržovėms. Rožės yra prie įėjimo į daržą, jos žydinčiais trikampiais gėlynais rėmina daržo lysvių plotelius iš dviejų pusių, tad eidama daržovių visada pirmiausia pamatau jas. Ir nors šiais metais mano daržas dar nėra visiškai toks, kokio aš norėčiau, tikiuosi, kad per kelis metus jis vis labiau ims panašėti ne į šiaip daržą, o į gražų virtuvės sodą. Na o dabar, apie daržo rožyno gyventojus.

Balti ir gelsvi tonai

Rožė ‘Golden wings’ ir jos kaimynė didžiažiedė rusmenė (Digitalis grandiflora).
Vijoklinė rožė ‘Christine Hélene’, kaimynai snaputis (Geranium) ‘Nimbus’ ir pati pasisėjusi citrininė katžolė (Nepeta cataria ssp. citriodora).
Laipiojanti D.Austin rožė ‘The Albrighton Rambler’ yra “netyčiukas” atkeliavęs kartu su mano rožių užsakymu. Mano sode pirmi metai, tačiau panašu, kad jaučiasi gerai, noriai augina šakas ir žydi tobulais senovinio tipo žiedais su akute. Kompanijoje vaistinė agurklė (Borago officinalis).

Persikiniai ir koraliniai tonai

Rožė “Chewrocko’ ir man pats gražiausias iš šalavijų – mentūrinis šalavijas (Salvia verticillata) ‘Purple Rain’. Šalimai neaukšta melsvoji melvenė (Molinia caerulea) ‘Edith Dudszus’ – kompanija, kuri rastų savo vietą ir natūralistiniame želdyne.
D.Austin rožė ‘Lady of Shalott’ man vis dar pati gražiausia iš turimų. Pagrindinis kompanjonas yra gojinis šalivijas (Salvia nemorosa) ‘Schwellenburg’. Visgi jis turi tendenciją išvirsti ir kitais metais turbūt kraustysis į kitą vietą, kur būtų geriau apramstomas iš šonų.
D.Austin rožė ‘Lady Emma Hamilton’ pas mane pirmus metus. Skaitant atsiliepimus apie šią rožę, daug kur buvo teigiama, kad ji per daug panaši į “Lady of Shalott’, todėl jų neverta turėti kartu. Mano akiai tiek šių rožių žiedų, tiek lapijos spalva, o ir žiedo forma gana stipriai skriasi. ‘Lady Emma Hamilton’ turi daugiau bordo tonų.
D.Austin rožė ‘The Lady Gardener’ šviesiai oranžinė, su geltonais tonais, blykštanti iki baltos. Šalimais erikinis astras (Aster ericoides) ‘Golden Spray’, kuris šiuo metų laiku tiesiog sudaro žalią smulkių lapelių foną.
Temperamentingoji ‘Arabia’ žydinti ne pavieniais žiedai, o jų puokštėmis. Gaila tik, kad mano sode ji visada smarkiai apšąla, tad tų puokščių reikia laukti iki vidurvasario. Pagrindinė kaimynė – raganė (Clematis) ‘Arabella’

Rožiniai ir raudoni tonai

Tobula gražuolė D.Austin rožė ‘Darcey Bussell’. Tikrosios rožės spalvos fotoaparatas nesugeba užfiksuoti, spalva nuotraukoje gaunasi skaistesnė ir raudonesnė nei yra iš tikrųjų. Tikroji spalva – sodri bordo. Klasikinei rožei klasikinės ir kaimynės – levandos (Lavandula angustifolia ‘Hidcote’)
Samaninė rožė ‘Nuit de Young’. Ta pati bėda bėda tiksliai perduoti spalvą nuotraukoje. Kaimynė – ilgalapė veronika (Veronica longifolia ‘Lilac Fantasy’). Senovinės rožės žydi tik vieną kartą, tad ilgiau žydinčios veronikos perima estafetę rožėms nužydėjus.
Prancūziška rožė (Rosa Gallica) ‘Tuscany Superb’ – dar viena aksominė gyventoja. Po rožės kojomis neblogai jos spalvą atkartojantis čiobrelis (Thymus praecox) ‘Ruby Glow’, šalimais santūri, bet pakankamai struktūriška paprastoji šantra (Marrubium vulgare)
D.Austin rožė ‘Princess Anne’ žydi labai gausiai ir tiesiog apsipila žiedų kekėmis. Kaimynė vaistinė juozažolė (Hyssopus officinalis) ‘Albus’ tik tik pradeda žydėti. Fone nužydėję veronikų žiedynai.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *