Confiture de cocombre

Prancūziškas pavadinimas paprastus dalykus lengvai paverčia ypatingais. Confiture de cocombre yra tiesiog agurkų džemas, bet jis toks nekasdieniškas, kad yra vertas aristokratiško pavadinimo.

Šiuo metu nebeturiu kur dėti agurkų. Agurkus naudoju salotoms, šaltsriubėms, ledams, bandau juos įsiūlyti draugams ir giminiečiams, bet jų vis tiek per daug. Agurkų konservuoti aš neplanavau, nes tradicinių raugintų ir marinuotų agurkų mano šeimyna nelabai mėgsta, o ir sezono pradžioje neatrodė, kad reikės. Kai agurkai tik prasidėjo, mano jaunesnioji dukra lengvai suvalgydavo po penkis ar šešis per dieną. Bet dabar susižavėjimas baigėsi. Tuo labiau, kad ir konkurencijos agurkams netrūksta. Lygiai taip pat nespėjam valgyti pomidorų 🙂

Nenuskinti agurkai po truputėlį virsta apvaliais paršeliais, o aš suku galvą, ką su jais nuveikti. Patys agurkai čia nieko dėti – jie gaivūs ir skanūs, net saldūs kaip arbūzai, bet tokio kiekio tiesiog neįmanoma suvalgyti. Būtent tas arbūziškas saldumas ir pakišo mintį paieškoti agurkų džemo recepto. Jei uogienę galima virti iš cukinijų, turėtų būti galima ir iš agurkų. Agurkų džemo variacijų internete radau nedaug, bet tos kelios atrodė tikrai gerai. Taigi pasisėmusi idėjų ir įkvėpimo iš Homespun seasonal living mėtinio agurkų džemo recepto ir Comme un lait fraise tinklapyje atrasto Confiture de cocombre a la vanille, šiandien išsiviriau kelis stiklainėlius agurkų džemo.

Džemas gavosi labai skanus, saldžiai rūgštus su gaiviu ir vėsiu mėtų prieskoniu. Šiandien mes jį valgėme su baltu sūriu, bet jis taip pat puikiai tiktų prie paukštienos, minkšto tepamo sūrio ar jogurto. Tik kitą kartą gamindama dėčiau truputį mažiau cukraus (arba dar daugiau agurkų :)).

Mėtinis agurkų džemas

  • Maždaug dešimt 10-12 cm. agurkų nulupti, išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti. Aš agurkus sutarkavau šiaudeliais. Turėtų gautis apie 1 litrą paruoštos agurkų žaliavos.
  • 1 laimo žievelė, smulkiai sutarkuota.
  • 2 laimų sultys.
  • Ryšulėlis mėtų. Man mėtų nebūna per daug. Šį kartą naudojau šaltmėtes. Lapeliai nuskabyti nuo stiebelių ir smulkiai sukapoti. Gavosi apie 4 šaukštai susmulkintos žaliavos.
  • 0.5 šaukštelio rožinių pipirų.
  • 0.5 stiklinės švelnaus balto vyno acto.
  • 1 kg. cukraus uogienėms. Cukruje uogienėms yra pektino, kuris būtinas šiam receptui, nes sutirština džemą. Naudojant paprastą cukrų pektino reikėtų dėti atskirai.

Agurkus, laimo sultis ir actą sudedame į didelį puodą, užkaičiame ant didelės kaitros ir paverdame apie minutę. Tiek užtenka, kad agurkai pradėtų glebti ir išleistų sultis, bet visiškai nesuvirtų. Tada supilame visą cukrų ir maišydami paverdame dar apie minutę, kol cukrus ištirpsta ir masė pasidaro vientisa. Jei reikia, nugraibome putas. Kaitrą išjungiame, įmaišome mėtas, laimo žievelę, pipirus. Džemą išpilstome į paruoštus sterilizuotus stiklainius. Jei planuojate džemą greitai suvartoti (pvz., virėte tik dalį normos), šioje vietoje darbus galima ir baigti. Bet jei norėsis džemą išlaikyti ilgiau, stiklainius rekomenduotina papildomai pakaitinti vandens vonelėje ir tik tada uždaryti. Stiklainiai sudedami į puodą su vandeniu, paliekant vietos, kad vanduo virdamas nebėgtų per jų viršų. Puodas užvirinamas ir paverdama apie 10 min. Tada stiklainiai ištraukiami iš vandens, atvėsinami, užsukami dangteliai ir paliekami apversti aukštyn kojomis, kad galutinai atvėstų. Iš nurodyto kiekio išėjo trys pusės litro talpos stiklainėliai, plius vienas nedidelis stiklainėlis kaip tik vakarienei.

Jei jūs kaip ir aš neturite kur dėti agurkų, pabandykite išsivirti džemo. Receptas tikrai nesudėtingas, o rezultatas pakankamai efektingas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *