Gimtadienio keksiukai ir rabarbarų prakeiksmas

Rheum rhabarbarum

Kai prieš kelias dienas Aušra iš „Vaikai ir vanilė“ į savo tinklapį idėjo alyvų cukraus receptą, ji tuo pačiu papasakojo ir apie Lindos Lomelino tinklapį “Call me cupcake”. Aušra jį visaip išgyrė, tiek nuotraukas, tiek estetiką, tiek receptus. Aušra receptų reikaluose aš labai pasitikiu, tad, aišku, tuoj pat nukeliavau Lindos receptų paskaitinėti. “Call me cupcake” tinklapis tikrai labai gražus ir fotografijos neįtikėtinos, bet aš sutirpau kai puslapio logo pamačiau šeivamedžio žiedą. Kaip ir dera skandinaviškai virtuvei, Lindos Lomelino receptuose ryškus sezoniškumas, kepiniai gardinami ir puošiami gyvais žiedais, uogomis ir daržovėmis. Receptams su šeivamedžio žiedais eilė dar tikrai ateis, šiuo metu jie dar nežydi, bet vienas iš paskutinių Lindos receptų buvo skirtas rabarbarams. Pradėjus skaitinėti kitus rabarbarams skirtus receptus netrukau užsinorėti kažką pagaminti. O kad artėjo vyro gimtadienis, išsirinkau keksiukus su rabarbarais, kurie atrodė šventiški, bet nesudėtingi.

Rabarbarams mano sode kažkaip vis labai nesisekė. Net juokavom, kad mus turbūt yra ištikęs rabarbarų prakeiksmas. Ir pati juos du kartus sėjau, ir daigus pirkau, bet rabarbarai mano vyro vis būdavo sumaišomi su varnalėšomis ir nušienaujami iki žemės. Rabarbarams toks šienavimas nepatinka – per daug jėgų išnaudojama lapijai atsiauginti ir anksčiau ar vėliau jie sunyksta. Kai pernai eilinį kartą pavasarį rabarbarai vėl buvo nušienauti, susmeigiau jų vietą žyminčius bambukinius kuoliukus ir… stebuklas įvyko. Šis pavasaris pirmasis, kai pagaliau galime paskanauti rabarbarų stiebų. Bambuko lazdelės įveikė prakeiksmą – tiek nedaug tereikėjo, tik anksčiau susiprotėti. Taigi, gal ir simboliška pirmuosius rabarbarus pagaminti vyro gimtadieniui 🙂

Grietininiai rabarbarų keksiukai su imbieriniu grietinėlės sūrio kremu ir lengvai troškintų rabarbarų kepurėlėmis

su mažomis improvizacijomis pagal Linda Lomelino, Sourcream rhubarb cupcakes with ginger cream cheese frosting and poached rhubarb

Grietininiai rabarbarų keksiukai

12 įprasto dydžio abar 18-24 vidutiniai ar maži keksiukai. Man gavosi 16 vidutinio dydžio keksiukų.

Reikės:

  • 195 g. miltų
  • 180 g. cukraus
  • 1 ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos
  • 100 g. minkšto sviesto
  • 2 kiaušiniai
  • 125 ml. grietinės
  • ½ šaukštelio vanilės ekstrakto arba ¼ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 100 g. nuvalytų ir smulkiai supjaustytų rabarbarų stiebų (apie ¾ stiklinės).

Gaminimas

  1. Orkaitę įkaitiname iki 175°C. Pasiruošiame keksiukų formą ar formeles, įtiesiame keksiukų popierėlius.
  2. Dideliame dubenyje sumaišome miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
  3. Įdedame sviestą, kiaušinius, grietinę, vanilę ir gerai išplakame iki vienalytės masės. Galiausiai įmaišome smulkintus rabarbarus.
  4. Išpilstome tešlą į paruoštas formeles, užpildydami maždaug po du trečdalius tūrio. Kepame 23 – 15 min. priklausomai nuo keksiukų dydžio. Ar iškepė patikriname mediniu dantų krapštuku. Iškepus perkeliame ant grotelių ir paliekame atvėsti.

Man Lindos keksiukų receptas pasirodė įtartinai paprastas. Atrodė, kad produktai neturėtų kokybiškai susimaišyti laikantis jos nurodytų tešlos gaminimo žingsnių. Labai nesinorėjo rizikuoti ir turėti neiškilusius keksiukus, todėl aš šiek tiek daugiau laiko investavau į tešlos gamybą, atskirai išplakiau kiaušinius, sviestą ir grietinę, ir tik tada įmaišiau birius ingredientus. Šiaip ar taip, juk keksiukus kepiau gimtadieniui. Bet kitą kartą bandysiu gaminti taip, kaip siūlo Linda. Ką gali žinoti, gal viskas gali būti gerokai paprasčiau.

Lengvai troškinti rabarbarai su kardamonu

Reikės:

  • 100 g. nuluptų ir smulkiai supjaustytų rabarbarų (apie ¾ stiklinės)
  • 100 ml. vandens
  • 3 šaukštai cukraus
  • ¼ – ½ arbatinio šaukštelio malto kardamono (Linda rašo, kad kardamono galima nedėti arba keisti jį vanile, bet aš manau, kad receptuose praleidinėti prieskonius, o ypač kardamoną, yra tikrų tikriausia nuodėmė 😊)

Gaminimas

  1. Sudedame rabarbarus, vandenį, cukrų ir kardamoną į nedidelį puodą.
  2. Leidžiame lengvai pavirti 3-5 minutes kol rabarbarai suminkštėja, bet nesukrenta.
  3. Rabarbarus nukošiame per sietą ir atidedame. Nukoštą sirupą grąžiname atgal į puodą ir dar paverdame 5-10 min., kol jis šiek tiek sutirštėja. Sirupą atvėsiname. Įmaišome rabarbarus.

Mano rabarbarai sukrito greičiau nei per tris minutes, vos sirupas užvirė. Matyt rabarbarų veislės turi savo specifikos. Be to mano rabarbarai nebuvo taip gražiai rausvi kaip Lindos nuotraukose – gavosi tokia žalsva, ne pačios patraukliausios spalvos masė. Taigi visiškai pabaigoje aš į sirupą dar įmaišiau porą šaukštų smulkintų liofilizuotų braškių. Braškės ir rabarbarai yra klasikinis derinys. Gavosi gaiviai rūgšti rausva tirštoka vaisių tyrė.

Imbierinis grietinėlės sūrio kremas 

Reikės:

  • 150 g. minkšto sviesto
  • 120-180 g. (pagal skonį) cukraus pudros
  • 200 g. grietinėlės sūrio
  • ¼ – ½ arbatinio šaukštelio malto džiovinto imbiero (galima nedėti arba keisti šviežiu smulkiai tarkuotu imbieru)
  • Rausvų maistinių dažų, jei norisi

Gaminimas

  1. Sviestas išsukamas iki baltumo. Sudedama cukraus pudra ir vėl gerai išmaišoma iki baltumo, apie 1 min.
  2. Sudedamas grietinėlės sūris, imbieras ir maistiniai dažnai. Viskas išplakama iki vienalytės masės.

Aš maistinių dažų nedėjau. Naudojau sausą imbierą. Prieš konstruodama keksiukus išsuktą kremą dar kurį laiką palaikiau šaldytuve, kad sutvirtėtų ir subręstų.

Keksiukų konstravimas

Linda rekomendavo lygiu konditeriniu antgaliu išspausti kremo kepurėles ant keksiuko, tada šaukštu suformuoti įdubimus rabarbarams įdėti. Kadangi mano braškių-rabarbarų tyrė buvo šiek tiek tirštesnė, gerai laikanti formą, aš keksiukus konstravau šiek tiek kitaip. Pirmiausia kiekvieno keksiuko viršų plonai aptepiau kremu, kad jis mažiau sugertų drėgmę. Tada konditeriniu švirkštu su žvaigždiniu antgaliu išspaudžiau lizdelius. Galiausiai į lizdelių vidų įdėjau po šaukštelį braškių ir rabarbarų masės. Keksiukus puošiau braškių žiedais. Braškių žiedai valgomi, yra skanūs, tvirti ir puikiai laikosi ant kepinių.

Mano šeimyna keksiukus įvertino labai gerai. Keksiukai labai gaivūs. Pakankamai riebus grietininis biskvitas nėra saldus, bet purus ir minkštas, rabarbarai tešloje suteikia malonios drėgmės. Popierėliai labai gerai atsiskiria. Saldus, riebus kremas puikiai dera su nepaprastai gaiviais, rūgščiais rabarbarais, o suvalgius keksiuką dar ilgai lieka malonus poskonis, kurį suteikia subtilūs bet neįkyrūs prieskoniai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *