Apie actą, braškes ir salotas

Šiuo metu vis dar pilna jėga žydi rožės. Rožių žiedlapius galima naudoti ne tik sirupui, uogienei ar kepiniams, bet ir pasigaminti kvapaus raudono rožių acto. Rožių acto recepto kaip ir nėra. Reikia prisirinkti stiklainėlį raudonų ar tamsiai rožinių kvepiančių rožių žiedlapių. Juos nuplauti ir palikti ant rankšluosčio apdžiūti. Tada sudėti žiedlapius į stiklinį indą švelniai paspaudžiant, užpilti karštu mėgstamu actu (obuolių, balto vyno, ryžių), uždengti ir pasidėti į šaldytuvą savaitei. Po savaitės actą perkošti, žiedlapius išmesti, o kvepiantį actą naudoti kur tik širdis geidžia. Užpylimui galima naudoti ir šaltą actą, tiesiog tuomet brandinimo procesas truks ilgiau. Yra tik dvi svarbios taisyklės:

  • Rožės būtinai turi būti nepurkštos, todėl geriau nerizikuoti maistui naudoti  gėlių parduotuvėje pirktų rožių. Rinkitės tik rožes, dėl kurių ekologiškumo esate visiškai tikri.
  • Indas, kuriame bus brandinamas ir laikomas actas neturėtų būti metalinis, nes rūgštis ėsdina metalą.

Aš actą esu gaminusi tiek iš šviežių, tiek iš džiovintų rožių žiedlapių. Džiovintų žiedlapių actas man patiko labiau, nes jis gaunasi sodresnis. Natūralios kosmetikos ir medicinos šalininkai teigia, kad skiestas rožių actas gali būti naudojamas odai nuraminti įgėlus vabzdžiams ar nudegus saulėje. Jį siūloma pilti į vonią ar juo perskalauti plaukus. Planuojant actą naudoti kosmetiniais tikslais, geriausia rožes užpilti natūraliu obuolių actu be jokių priedų. Visgi acto kosmetinė nauda yra labai abejotina, rūgštimi odai galima padaryti daugiau žalos nei naudos, todėl aš rožių actą naudoju tik maistui. Kadangi šį actą tikslingai gaminau salotų padažams gardinti, rožes užpyliau ryžių actu sušiams, kuris yra labai švelnus, jame jau yra šiek tiek cukraus ir druskos.

Actas ir braškės yra puikus derinys, kuris gali pagardinti tiek saldų desertą, tiek salotas. Paprastai braškės derinamos su balzaminiu actu. Įvairovės dėlei siūlau jums pabandyti braškes užpilti rožių actu. Subtilus rožių kvapas papildo stiprų vaisinį braškių aromatą ir derinys gaunasi gaivus ir vasariškas. O kas dar tiktų į kompaniją? Kumpis, sūris ir bazilikai!

Braškių salotos su kumpiu ir Halloumi sūriu

Su mažoms improvizacijomis pagal J.Oliver (2013) „Pas Oliverį namie: Gaminkite ir mėgaukitės gyvenimu“

4 porcijos

  • 300 g. braškių be lapelių, padalintų į dvi-keturias dalis priklausomai nuo braškių dydžio
  • Rožių acto
  • Kokybiško alyvuogių aliejaus
  • Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Sauja baziliko lapelių
  • 250 g. Halloumi sūrio, supjaustyto į 8 riekeles
  • Kelios mėtų šakelės, lapeliai nuskinti
  • Didelė sauja nuplautų ir išdžiovintų įvairių šviežių salotų lapų
  • 8 bryzeliai labai plonai supjaustyto kumpio

Braškes sudedame į dubenį, apšlakstome alyvuogių aliejumi, rožių actu, paskaniname druska ir pipirais ir paliekame pastovėti, kol ruošime kitus salotų ingredientus. Gerai įkaitiname rumbuotą keptuvę, šiek tiek patepame ją aliejumi ir po porą minučių iš abiejų pusių apkepame sūrio gabalėlius, prie kiekvieno prispaudę po baziliko lapelį.

Salotos serviruojamos porcijomis. Kokia tvarka sudėlioti salotų ingredientus lėkštėje yra jūsų kūrybiškumo reikalas. Aš į lėkštės apačią dėjau salotų lapus, tada šiek tiek paplėšytą kumpį, bazilikų ir mėtų lapus, galiausiai braškes. Salotas apšlaksčiau susidariusiu braškių sulčių ir rožių acto mišinius ir galiausiai ant viršaus sudėjau sūrio gabalėlius.

Šiose salotose labai daug skonių: rūgštumo, saldumo, sūrumo. Daug kvapų ir aromatų: braškių, rožių, bazilikų, mėtų, vytinto kumpio. Taip pat daug spalvų.  Trumpai tariant – tikra šventė pojūčiams. Belieka mėgautis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *