Apie karštį ir ledus

Karšta. Ypač po atostogų Islandijoje 😊 Bet tokie orai – pats tas džiaugtis ledais. Vasarą aš dažnai gaminu agurkinius ledus. Šiuo metų laiku uogų karalystėje dažniausiai būna nedidelis štilis- braškės pasibaigusios, serbentai jau nulesti, o šilauogės ir avietės tik pradeda nokti- tuo tarpu agurkų tikrai netrūksta. Agurkiniai ledai nepaprastai gaivūs, na ir, žinoma, juk  negaminčiau aš jų, jei mano šeimyna jų nemėgtų. Bet kas kartą, kai šiuos ledus pabandau pasiūlyti svečiams, pamatau dideles išsigandusias akis. Ledai, saldūs, iš agurkų? Taigi svečiams aš visada šaldiklyje turiu pirktinių ledų, o agurkiniai ledai tikrai neprapuola 🙂

Aš mėgstu ragauti ir išbandyti įvairius patiekalus ir skonių derinius. Prieš daugelį metų keliaudami po Kiniją valgėme žaliųjų žirnelių, kukurūzų ir pupelių ledų. Ledai buvo tikrai gardūs, nes visos šios daržovės natūraliai saldžios. Įdomu, kaip skirtingose kultūrose tas pats vaisius ar daržovė gali būti vartojami skirtingai. Pavyzdžiui, studijų metu sutiktas japonas studentas baisėjosi, kaip mes Lietuvoje valgome žalias morkas. Jo akimis tai buvo tas pats, kas valgyti žalias bulves. Pietų Korėjoje pomidorai yra priskiriami desertinėms uogos, todėl prekybos centre matėme gražiai supakuotų uogų rinkinukų, kuriuos sudaro vynuogės, slyvos ir pomidorai. Panašiai į pomidorus žiūrima ir Kinijoje. Pomidorų ir braškių sulčių gėrimą paragavau, bet net ir mano skonio receptoriams toks skonių ir tekstūrų derinys buvo per daug neįprastas. Tad kodėl agurkai negalėtų tapti ledais? Juk agurkai su medumi – visiems žinomas vasarinis lietuviškas desertas. Agurkinių ledų slaptas ingredientas – truputėlis čili pipirų. Daugelyje Pietų šalių valgoma aštriai, nes aštrumas skatina kraujo apytaką ir prakaitavimą, tad jis padeda atvėsti. Gamindama ledus vaikams aš čili nepadauginu. Bet truputėlis giliai liežuvio pabaigą kutenančio aštrumo karštą dieną yra visai smagu.

Jogurtiniai agurkų ir laimo ledai

Pagal Cucumber Lime Yogurt Pops, Alton Brown (2016) EveryDayCook 

8-12 porcijų, priklausomai nuo ledų formelių dydžio

Reikės:

  • Maždaug pusės kilogramo agurkų
  • Pusės stiklinės graikiško jogurto
  • Pusės stiklinės Demerara cukraus
  • Vieno didelio laimo
  • ½ arbatinio šaukštelio (ar šiek tiek mažiau) čili miltelių
  • ¼ arbatinio šaukštelio druskos

Agurkus perpjauname išilgai į keturias dalis, išimame sėklas ir stambiai supjaustome.  Laimo žievelę nutarkuojame, iš laimo išspaudžiame sultis, likusias žieveles išmetame. Agurkus, jogurtą, cukrų, laimo žieveles ir sultis, čili ir druską sudedame į virtuvinį kombainą ir gerai permalame iki vientisos, purios masės (arba pasidarbuojame rankiniu maisto trintuvu) . Masę sukrečiame į ledų formeles, susmeigiame ledų pagaliukus ir dedame į šaldiklį bent 4 val. Sušalusius ledus verta išsiimti iš formelių ir ilgesniam laikymui susidėti į sandarią dėžutę ar užsegamą maišelį. Taip bus patogiau bet kada užsinorėjus pasiimti ledų porciją. Rekomenduojama suvartoti per dvi savaites.

Pabandykit, agurkai verti šio amplua 🙂

2 Comments Add yours

  1. Dovile says:

    įspūdingas receptas, kuris labai sužadino smalsumą, kad net viduržiemį ėmiau laukti vasaros, jog galėčiau išbandyti 😉 klausimėlis – agurkų sėklos išimamos, nes kombainas nepadaro iš jų vientisos masės?

    1. Aistė Pranckevičienė says:

      Sveiki, Dovile, taip, sėklų dalį rekomenduojama išpjauti. Bet jei agurkėliai jaunučiai ir mažučiai, sėklos būna nesusiformavusios, naudoju visus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *