Kelionė po Olandijos sodus: Jacobstuin

Jacobstuin – dar vienas privatus sodas. Pagrindinis šio sodo išskirtinumas – grandiozinio dydžio gėlynai. Gėlynų plotai užima apie 30 arų. Kai atsistoji gėlynų gale, tolumoje stovintis gyvenamasis namas atrodo tarsi žaislinis.  Iš tikrųjų, Jacobstuin (lietuviškai būtų “Jokūbo sodas”) yra didesnės 1.5 ha sodybos de Coulisse, kuriamos ir prižiūrimos Jaap de Vries ir jo žmonos Maria, dalis. Kad nekiltų šeimyninių ginčų, sodyba apdairiai sudalinta į atskiras erdves. Jacobstuin – Jaap teritorija. Čia jis kuria ir prižiūri natūralistinius gėlynus. Maria sodo dalyje stovi šiltnamis, auginamos daržovės, išbandomi įvairūs vienmečiai augalai. Sodyba taip pat teikia B&B paslaugas, tad norint, Jaap sode galima praleisti ne tik kelias valandas, bet ir kelias dienas.

Maria teritorija

Jaap teritorija

Mielai su lankytojais bendraujantis šeimininkas su mumis noriai dalinosi sodo įkūrimo istorija, sėkmėmis ir klaidomis bei praktiniais sodo priežiūros patarimais. Jaap neslepia, jog kuriant sodą jam didžiulę įtaką padarė Piet Oudolf darbai. Tačiau Jaap sodas turi ir savitą braižą – jame beveik nėra struktūros, kuriamas didžiulės žydinčios pievos įspūdis. Sodas, kaip didžiulė drobė, kuriamas taip, kad geriausiai atrodytų iš namų svetainės. Tikslas –  kad sodu būtų galima džiaugtis kiekvieną akimirką, tiek būnant viduje, tiek lauke.

Prieš pilnai pasišvęsdamas sodininkystei Jaap dirbo scenos techniku teatre. Greičiausiai iš šio gyvenimo etapo atkeliavęs ir sodybos pavadinimas – de Coulisse lietuviškai reiškia „užkulisiai“. O štai Jaap sodas neabejotinai yra scena, skirta aikčioti ir žavėtis. Mums lankantis Jacobstuin pirmu smuiku griežė rykštenės (Solidago) „Loysder Crown“, pripildydamos sodą šaltos geltonos spalvos. Net debesuotą dieną, kažkur tolumoje švelniai dundant perkūnijai, sodas atrodė švytintis.

Jaap pasakojo, kad labai mėgsta spalvas ir dažnai iš savo žmonos susilaukia priekaištų, kad jo sodas per daug margas (štai tada ir praverčia aiškus pasidalinimas įtakos zonomis 😊). Tačiau būtent spalvos daro Jacobstuin gyvą ir išskirtinį. Anot Jaap, kiekvienas mėnuo sode turi savo spalvas, o fotografuoti mėgstantis šeimininkas aktyviai jas fiksuoja ir vaizdais dalinasi socialiniuose tinkluose.

Iš tų pačių socialinių tinklų žinau, kad šiais metais Jaap pradėjo naują projektą ir buvusioje ganykloje už namų kuria dar vieną sodą. Taigi, spektaklis dar nesibaigė, laukiame antrojo veiksmo 🙂

One Comment Add yours

  1. Rasa says:

    Įsivaizduoju, kad buvo labai smagi sodų kelionė. Vartau Jūsų fantastiškas nuotraukas su baltu pavydu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *