Kelionė po Olandijos sodus: Lianne‘s Siergrassen

Trumpos kalėdinės atostogos baigėsi, o kartu su jomis ir laikas rašiniams. Jaučiu, kaip su naujais metais vėl pradeda kapsėti nauja darbų, lėkimo ir nuovargio dozė. Šiek tiek gaila, kad to laiko trūksta, nes apie sodus pradėjau pasakoti chronologine kelionės tvarka, o ne pagal tai, kiek jie man patiko. Nesinori, kad didžiausią įspūdį padariusiems sodams kliūtų mažiausiai dėmesio.

Lianne‘s Siergrassen (liet. būtų Lianne’s dekoratyvinės žolės) yra būtent toks, ypač didelį įspūdį palikęs sodas. Kiekvienas sodas turėjo kažką savito, tad jei reiktų apibūdinti Lianne‘s Siergrassen vienu žodžiu, pirmoji asociacija būtų „profesionalumas“. Kaip moteriško makiažo menas yra pasidažyti taip, kad atrodytum gražiai, bet lyg ir nebūtum pasidažiusi, taip ir žvelgiant į Lianne‘s Siergrassen želdynus sąmoningai supranti, kad jie sukurti žmogaus, tačiau vaizdas yra toks kompleksiškas ir natūralus, kad leidi sau tikėti, kad esi tikrų tikriausioje prerijoje.

Sodo kūrėja Lianne Pot yra profesionali dizainerė, jaučianti ypač didelę meilę įvairioms dekoratyvinėms žolėms. Domėjimasis virto kolekcija, kolekcija verslu ir prieš 18 metų Lianne pradėjo auginti ir prekiauti būtent varpiniais augalais. Nuo 2005 m. ji prižiūri Olandijos nacionalinę varpinių augalų (Poaceae) kolekciją, o žolių ūkio kataloge daugiau nei 300 skirtingų varpinių augalų ir jų veislių. Tačiau, kaip savo tinklapyje teigia pati Lianne, kaip dizainerei jai neužteko tik prekiauti augalais, žymiai įdomiau buvo tai, kaip įvairias žoles derinti ir pritaikyti kuriant sodų aplinką. O 2008 metais aplankius Šiaurės Amerikos prerijas, pamačius kaip varpiniai ir įvairūs daugiamečiai augalai natūraliai auga ir sudaro bendruomenes, kurios yra gražios ir stebėtinai nereiklios, kilo didžiulis susidomėjimas prerijų sodais, kuris galiausiai davė postūmį tokį sodą sukurti ir Olandijoje. Taigi 2009 metais, padedama savo vyro, Lianne greta savo dekoratyvinių žolių ūkelio pradėjo kurti prerijų sodą, kuris šiandien žinomas visoje Europoje. Skamba gražiai ir nuosekliai, tačiau iš tikrųjų, prieš susidomėdama augalais, Lianne 15 metų dirbo socialine darbuotoja, ir tik su šeima persikėlus gyventi į kaimą sužinojo, kad turi kūrėjos gyslelę ir kad augalai jai patinka. Šis neprisirišimas prie pasirinkimų, drąsa keistis ir ieškoti geriausio įmanomo savęs, labai žavi.

Lianne prerijų sodas, per kurį vingiuoja švelnių, natūralių formų takai, užima apie 35 arus. Sodas įrėmintas stambiomis įvairių varpinių ir daugiamečių augalų grupėmis, o sodo centre, įvairaus dydžio plotuose, žaidžiama temomis: spalva, aukščiu, struktūra, tam tikram regionui būdingais augalais ir t.t. Greta didžiosios prerijos sukurti 9 mažesni parodomieji sodai, skirti iliustruoti, kaip prerijų augalai ir augalų schemos gali būti sėkmingai pritaikomos nedideliuose sodeliuose prie namų. Atskiras plotas skirtas varpinių augalų kolekcijai. Čia gyvai gali palyginti, kuo skiriasi įvairios sorų ar melvenių veislės, gauti priežiūros ar augalų derinimo patarimų.

Žvelgiant į želdinimą  Lianne prerijoje dažnai nesijaučia, kad augalai yra sodinti – atrodo, kad jie per amžius augo ir sėjosi šiame sode. Augalams čia tikrai leidžiama sėtis, konkuruoti ir judama link to, kad priežiūros sodui beveik nereikėtų. Sodo augalai apdairiai priderinti smėlėtai vietovės dirvai, parinkti taip, kad būtų atsparūs drėgmės trūkumui. Visgi pirmuosius trejus metus, kol augalai įsitvirtino, jie buvo laistomi ir ravimi, tarpus tarp augalų Lianne mulčiavo storu sluoksniu vulkaninės skaldos (vadinamos lava), kuri padėjo suvaldyti piktžoles. Šiuo metu tarpų tarp augalų praktiškai nėra, tad ir ravėti beveik nėra ko. Belieka prisėsti ant kalvelės sodo viduryje ir gėrėtis prerija.  

Liannes prerijoje atradau, kokia graži sode yra raudona spalva ir kaip gražiai dera balta ir geltona. Lianne savo sodu pasakoja, kokia skirtinga gali būti prerija: iš žemučių augalų, susipynusių lyg kilimas, arba net iš virš galvos iškylančių galiūnų.  

Dar norėčiau grįžti į Lianne sodą, pasiimti jos augalų sąrašą ir detaliau jį patyrinėti. Šiame sode buvo daugiausia augalų, kurių nepažįstu, tad veikti būtų ką. Būtų smalsu pamatyti, kaip šis sodas keičiasi skirtingais metų laikais. Viename iš interviu Lianne užsiminė, kad planuoja dar vieną sodą, skirtą stepių augmenijai. Taigi tikrai bus priežasčių grįžti.

One Comment Add yours

  1. Ramunė says:

    Ir sodas, ir pasakojimas n u o s t a b ū s. Padrąsinantys ir įkvepiantys. Ačiū!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *