Kokio skonio yra rožių kvapas?

Rosa glauca

Šiemet rožės mano kieme žydi kaip niekad gausiai. Gal dėl to, kad rožių krūmai suaugo, o gal dėl paskutinių dviejų šiltų žiemų. Džiaugiuosi beveik kasdien pražystančiu vis nauju rožės krūmu, gėriuosi spalvomis, žiedlapių rozetėmis, uodžiu vis naujus kvapų derinius. Tik kaip pristabdyti tokias akimirkas? Kaip jas išsaugoti? Kaip jomis pasidalinti? Su sodininkais viskas aišku – jiems gali parodyti rožių nuotraukas ir tikrai būsi suprastas. Tačiau ką daryti, jei nori dalintis su tais, kurie rožėms jokių sentimentų nejaučia? Tokiais atvejais esi priverstas ieškoti būdų kalbėti jiems suprantama kalba. O per skrandį tikrai su daug kuo galima susikalbėti 😊

Rosa “Aicha”
Rosa hybrida (Hulthemia persica gr.) ‘Chewrocko’
Rosa ‘Golden Wings’

Šiai žiemai buvau pasiruošusi nemažas džiovintų rožių žiedlapių atsargas. Juoda arbata, saujelė rožių žiedlapių ir kardamono ankštis arbatinuke buvo tai, kas net ir tamsiausią viduržiemį į namus vėl pakviesdavo sodrų vasaros sodo kvapą. Kardamonas puikiai papildydavo blėsti pradedantį rožių aromatą, pridėdavo rytietiškų spalvų ir truputėlį egzotikos, o juodoji arbata visam deriniui suteikdavo gilumo. Tad kai šiam sezonui pradėjau ieškoti kokio nors naujo įkvepiančio recepto su rožėmis, žinojau, kad noriu kažko su kardamonu: sodraus, sunkaus, spalvoto ir šiek tiek netikėto, kaip kokia persiška pasaka. Perskaičiau nemažą pluoštą internete rastų receptų su rožių žiedlapiais, tačiau nei viename neradau tiksliai to, ką jau buvo nupiešusi mano vaizduotė. Nieko kito neliko, tik receptą „susikomplektuoti“ pačiai.

Rosa ‘Rose de Rescht’
Rosa ‘Princess Anne’
Rosa ‘Tour de Malakoff’

Tartaletė, kurios receptą rasite žemiau, šiek tiek imli laikui. Ilgiausiai užtruks pasiruošti karamelizuotus rožių žiedlapius. Tačiau ypatingoms progoms tokį pyragą iškepti tikrai verta. Vien dėl įspūdžio, kai atsinešite jį į svečius ar patieksite savo šventėje. Traškantys rožių žiedlapiai ir cukruje įkalintas rožių aromatas yra įdomi ir išskirtinė patirtis. Be to ši tartaletė labai soti, standartinio dydžio pyrago užteks nemažai kompanijai, 10-12 žmonių. Jei paskaitysite ir iki įkvėpimo šiam pyragui jums pritruks tik ekologiškų rožių žiedlapių, tai žinokit, kad savo rožių aš niekuo nepurškiu, rožių pas mane šiuo metu daug, ir svečius aš mėgstu 😊

Rosa rugosa “Hansa’

Tartaletė su kardamoniniu šokoladu, abrikosais ir karamelizuotais rožių žiedlapiais

Karamelizuoti rožių žiedlapiai
Patogiau dirbti su tvirtesnius, storesnius žiedlapius turinčiomis rožėmis. Galima naudoti bet kokios spalvos rožes, tačiau šviesios rožės džiūdamos kartais ruduoja, tad raudonos ar tamsiai rausvos rožės yra saugesnis pasirinkimas.

Reikės:
• 4 kvepiančių, sveikų ir nepurkštų rožių ar erškėtrožių žiedų, išskirstytų atskirais žiedlapiais
• 1 kiaušinio baltymo
• 2 šaukštų cukraus

Kiaušinio baltymą lengvai paplakite šakute, kad tik susiardytų baltymo struktūra, bet dar neimtų stipriau putoti. Į atskirą dubenėlį susipilkite cukrų. Laikant žiedlapį už paties galiuko (galima bandyti laikyti pincetu ar pirštais) konditeriniu teptuku baltymu padenkite žiedlapį iš abiejų pusių. Tuomet drėgną žiedlapį laikant virš cukraus dubenėlio ant jo šaukšteliu berkite cukrų, nukratydami cukraus perteklių. Cukruotus žiedlapius vienu sluoksniu išdėliokite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Orkaitę su įjungta ventiliatoriaus funkcija įkaitinkite iki 80oC, dėkite skardą su žiedlapiais ir šiek tiek pravėrus dureles džiovinkite apie valandą, kol žiedlapiai taps sausi ir traškūs. Aš žiedlapius džiovinau maisto produktų džiovyklėje, 70oC temperatūroje apie 1.5 val. Taip paruoštus žiedlapius sausame sandariame inde galima laikyti keletą dienų.

Tartaletės pagrindas
Pagal Vaikai ir vanilė, Ruth Reichl aviečių pyragas

Reikės:
• 350 ml miltų
• 60 ml cukraus
• 113 g. sviesto
• 2 šaukštų grietinėlės
• 1 kiaušinio trynio

Jei naudojate virtuvinį kombainą, į maišytuvo indą suberkite miltus, cukrų, kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir sukite, kol masė taps panaši į drėgną smėlį. Jei kombaino nenaudojate, dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir cukrų, sudėkite sviestą ir trinkite pirštais, kol masė pasidarys panaši į rupius trupinius. Trynį išplakite su grietinėle ir sudėkite į masę. Rankomis ar kombainu lengvai paminkykite stebėdami, ar tešla ima klijuotis. Jei tešla nelimpa, galima įpilti vieną – kitą šaukštą šalto vandens. Svarbu neperminkyti, užtenka, kad tešla daugmaž suliptų. Tešlą suspausti į poros centimetrų storio diską, įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą, kad atvėstų ir subręstų. Rekomenduojama tešlą šaldyti tris valandas, bet jei tiek laiko neturite, užteks bent jau pusvalandžio.

Apvalią 20–22 cm skersmens kepimo formą banguotu kraštu ir išsiimančiu dugnu ištepti sviestu. Atvėsusią tešlą traukti iš šaldytuvo, iškočioti ją tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų į maždaug 3-4 mm storio skritulį. Iškočiotą tešlą atsargiai įtiesti į paruoštą formą (tešlą pirmiausia suvyniokite ant kočėlo, o tada išvyniokite ją į formą). Stenkitės tešlos netempti. Peiliu nupjaukite per formos kraštus išlendančius galus. Tešlą su visa forma dar dešimčiai minučių įkišti į šaldiklį, kad sustingtų.

Kol tešla stingsta, įkaitinkite orkaitę iki 175oC. Ant tešlos patieskite folijos lakštą ar suglamžytą kepimo popieriaus lapą, ant folijos ar popieriaus priberkite sausų pupelių arba ryžių. Dėkite į orkaitę ir kepkite 20 minučių. Tuomet išimkite padą iš orkaitės, atsargiai nuimkite popierių ar foliją su pupelėmis ar ryžiais ir dar pakepkite apie 10 min., kol pyragas gražiai pagels. Ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite kepimo formoje.

Kardamoninis ganašas
Pagal Easy Peasy Foodie, Chocolate tart with cardamom, apricots and rose petals

Reikės:
• 300 ml kuo riebesnės plakamosios grietinėlės
• 50 g. sviesto
• 200 g. kokybiško juodojo šokolado, susmulkinto gabalėliais
• 6 kardamono ankščių
• 2 arbatinių šaukštelių rožių vandens (nebūtina)
• 50 g. džiovintų abrikosų, susmulkintų, plius dar 25 g. papuošimui
• 50 g. migdolų be luobelės, sukapotų, plius dar 25 g. sveikų migdolų papuošimui

Grietinėlę ir sviestą sudėkite į puodą ir ant nedidelės kaitros kaitinkite, kol sviestas ims tirpti. Svarbu neleisti grietinėlei užvirti. Vos tik sviestas ištirpsta, sviesto ir grietinėlės mišinys nukeliamas nuo kaitros, sudedamas susmulkintas šokoladas ir energingai maišoma, kol šokolado gabaliukai pilnai ištirps, o masė pasidarys vienalytė ir žvilganti. Kardamono ankštys sutraiškomos plokščiąja peilio geležtės puse, luobelės išmetamos, o viduje esančios smulkios sėklytės sumetamos į šokolado masę. Įmaišomi smulkinti riešutai ir abrikosai, supilamas rožių vanduo.

Tarteletės konstravimas
Ant tartaletės pado supilkite ir tolygiai paskirstykite ganašą, išlyginkite paviršių. Dėkite tartaletę į šaldytuvą, kad šokoladas šiek tiek apstingtų ir rožių žiedlapiai neprasmegtų ganašo masėje. Tuomet ant viršaus išdėliokite karamelizuotus rožių žiedlapius, užberkite likusius abrikosus ir migdolus. Galima tiekti tuoj pat.

2 Comments Add yours

  1. Almantė says:

    Kokios nuotraukos! Atrodo net žiūrint galima kvapą užuosti 🙂

    1. Aistė Pranckevičienė says:

      Ačiū, Almante. Smagu, jei patiko 🙂

Leave a Reply to Almantė Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *