Laimingos santuokos pyragas

Hjónabandssaela – tradicinis islandiškas pyragas, kurio pavadinimas lietuviškai skambėtų maždaug kaip „laiminga/nuostabi santuoka“. Islandijoje šį pyragą galima rasti kiekvienoje užkandinėje ar kavinėje. Iš pirmo žvilgsnio Hjónabandssaela atrodo kaip mums gerai pažįstamas trupininis pyragas su uogiene, todėl vargu ar tai būtų pirmo pasirinkimo desertas. Tačiau šį pyragą kalbėdami apie islandišką virtuvę būtinai pamini gidai, o ir pavadinimas, aišku, suintriguoja.  

Deja mūsų pirmoji pažintis su Hjónabandssaela Islandijoje buvo labai nesėkminga – užsisakėme jį turistinėje užkandinėje atstovėję ilgiausią eilę, o pyragas buvo turbūt vienas iš blogiausių, kokius man kada nors yra tekę valgyti – kietas, sausas ir sprangus. Tuomet juokavome, kad jei tai „Laimingo santuokos pyragas“, tai turbūt dėl to, kad laiminga santuoka reikalauja didžiulės tolerancijos. Po to karto Islandijoje laimingos santuokos pyrago daugiau niekada nebevalgėme.

Bet Hjónabandssaela nebūtinai turi būti sausas ir sprangus. Tiksliau jis toks neturi būti. Pavadinimas „Laiminga santuoka“ iš tikro nieko bendro neturi su vedybomis, nors kai kur ir rašoma, kad pyragas taip vadinamas dėl to, kad yra pigus, gaminamas iš paprastų ingredientų, o jį pagaminti gali ir ne itin patyrusi šeimininkė. Pavadinimas „Laiminga santuoka“ atsirado dėl labai sėkmingo avižų ir rabarbarų dueto, kuris yra šio pyrago „vinis“ . Tad tikrasis, gerasis Hjónabandssaela kepamas rabarbarų sezono metu su šviežiais rabarbarais, o ne su saldžia ir lipnia uogiene.

Mes šiemet rabarbarų valgėme labai daug, o Hjónabandssaela  kepiau rabarbarų sezono uždarymui, nes reikia duoti rabarbarų krūmams pailsėti ir atsigauti. Geras buvo sezonas. Galvoju, kad gal reikia daugiau rabarbarų krūmų pasisodinti – prie mano laimingos santuokos turbūt tikrai prisidėtų 😊

Islandiškas laimingos santuokos pyragas (Hjónabandssaela)

Improvizacija pagal Heneedsfood

Rabarbarų įdarui reikės:

  • 500 g. rabarbarų lapkočių, supjaustytų poros centimetrų griežinėliais
  • 100 g. cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Pyrago pagrindui ir trupiniams reikės:

  • 160 g. avižinių dribsnių
  • 200 g. miltų
  • 150 g. rudojo cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio šviežiai sugrūstų kardamono grūdelių (galite nedėti, bet labai rekomenduoju, nes kokia gi šiaurietiška virtuvė be kardamono)
  • 1 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių arba šviežiai tarkuotos imbiero šaknies
  • 1 ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • 200 g. sviesto
  • 1 kiaušinio
  • žiupsno druskos

Patiekimui: cukraus pudros, ledų, grietinėlės ar graikiško jogurto.

Pirmiausia pasigaminame rabarbarų įdarą. Rabarbarus ir cukrų dedame į puodą, užkaičiame ant vidutinio kaitrumo kaitros, uždengiame ir palaukiame, kol rabarbarai išleis sultis ir ims kunkuliuoti. Tuomet kaitrą sumažiname, supilame vanilės ekstraktą ir lėtai patroškiname laikas nuo laiko pamaišydami. Man patinka, kai vaisiai visiškai nesukrenta, tad aš troškinau tik tol, kol rabarbarai vos vos suminkštėjo. Tačiau, jei norite tikro džemo, pavirkite įdarą apie 20 minučių.

Orkaitę įkaitiname iki 200 oC.

Avižinius dribsnius dedame į virtuvinio kombaino indą ir kelis kartus permalame, kol jie šiek tiek susismulkins, bet nevirs visiškais miltais. Jei jūsų kombaino indas pakankamai talpus, į jį galima supilti visus kitus likusius ingredietus: miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius ir dar kartelį permaišyti. Tuomet į kombaino indą sudedame gabalėliais supjaustytą sviestą ir vėl keliais sūkiais viską permaišome, kol masė taps panašį į drėgną rupų smėlį. Jei tinkamo kombaino indo neturime, visus sausus ingredientus verčiame į didelį indą, dedame kubeliais sujaustytą svietą ir pirštais pertriname iki “smėlio” konsistencijos. Tuomet supilame lengvai paplaktą kiaušinį ir kombainu arba rankomis dar kartelį lengvai išmaišome, kol masė ims klijuotis. Nepermaišykite, užtenka, kad imtų formuotis tešlos gumulas.

Maždaug trečdalį tešlos atidedame į šalį, o likusią įspaudžiame į 25 cm. kepimo formą išimamu dugnu, išklodami dugną ir suformuodami 3 cm. kraštą. Aš naudojau tartos formą. Ant tešlos supilame rabarbarų įdarą ir sutrupiname likusią tešlą. Kepame apie 20-25 min., kol pyrago viršus gražiai pagelsta ir tampa traškus.

Galima tiekti šiltą, su ledais ar šaukštu graikiško / islandiško jogurto, arba palaukti, kol pyragas atvės, sutvirtės ir paviršių apibarstyti cukraus pudra.

Mums sulaukti, kol pyragas atvės, nepavyko. Vos užkaitus virti rabarbarų džemą ir po namus pasklidus rabarbarų ir vanilės aromatams, vaikai pradėjo landžioti į virtuvę ir klausinėti, ar jau greitai. Na, o kai prie šių kvapų prisijungė kardamoninės tešlos kvapas, ištverti buvo nebeįmanoma. Valgėme mes jį su ledais ir vakaras kvepėjo artėjančia vasara.

Šiam pyrago variantui tikrai neprikiši sausumo. Avižinė tešla puri, o dribsnių gabaliukai traškūs, rabarbarai maloniai rūgštūs, drėgni ir gaivūs. Kol fotografavau terasoje net strazdų pora atskrido gana įžūliai patikrinti, kas čia taip kvepia. Buvau jau ir sunerimusi, kad savąją porciją teks ginti, tad padėjau fotoaparatą ir griebiau šaukštą :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *