Spalio svogūnai ir pikantiški blyneliai

dienosfoto1

Mano darže vis dar neblogai žaliuoja svogūnai. Svogūnus šiais metais sodinau rugpjūčio 1 dieną, nes tik tuomet pagaliau baigėsi daržo zonos tvarkymo darbai. Pavasariui nupirkti svogūnų sodinukai gailiai kiūtojo šaldytuve visą vasarą, bet pagaliau sukišti į žemę ėmė stiebtis ne dienomis, o valandomis. Ropelių svogūnai jau nespėjo užauginti, bet dabar suku galvą, ką nuveikti su žaliuojančių svogūnų laiškų miškeliu. Kiaušinienė su daug svogūnų man labai patinka, tačiau norėjosi pabandyti dar ką nors. Blynelių idėją nusižiūrėjau Nidos Degutienės knygoje „Izraelio skoniai“. Nidos recepte naudojami porai, bet pagalvojau, kad jaunos baltos svogūnų ropelės ir stiebai turėtų tikti ne ką ne mažiau.

dienosfoto2

Blynelius patiekiau kaip garnyrą prie ant grotelių keptos kalakutienos šavarmos ir žalių salotų, nors jie puikiai galėtų būti valgomi kaip savarankiškas patiekalas. Nida rekomenduoja blynelius aplaistyti citrinos sultimis, aš naudojau tirštą saldoką balzamiko kremą – prie kalakutienos man norėjosi daugiau saldumo. Mano jaunėlė, kuri nuoširdžiai nemėgsta mėsos ir, jei tik kas leistų, mielai būtų vegetarė, pamačius blynelius prie mėsos, labai apsidžiaugė. Mama, tu čia specialiai manimi pasirūpinai?, paklausė. Blynai visais pavidalais, žinioj, yra didžiausias gėris ir tiesioginis motiniškos meilės įrodymas 🙂 Dėl poros gabaliukų mėsytės mes visgi susitarėme, bet blynai jai patiko labiau. Ir svogūnai, kaip pagrindinis ingredientas,  visiškai neužkliuvo.

dienosfoto3

Blyneliai su svogūnų laiškais

  • Didelis ryšelis svogūnų laiškų su jaunomis galvutėmis (apie 500 g.)
  • 1 kiaušinis
  • Du kupini šaukštai (ar šiek tiek daugiau, jei masė per drėgna) džiūvėsėlių
  • Kelios smulkiai sukapotos šakelės čiobrelių
  • Žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato riešuto
  • Šviežiai maltų pipirų
  • Druskos
  • Aliejaus kepti

Svogūnus smulkiai supjaustome ir minutę blanširuojame verdančiame vandenyje. Vandenį nupilame, perliejame šaltu vandeniu ir leidžiame svogūnams nuvarvėti koštuve.  Tuo metu dubenyje išplakame kiaušinį, suverčiame pravėsusius svogūnus, sudedame prieskonius, džiūvėsėlius, pasūdome. Drėgnomis rankomis formuojame blynelius ir iš abiejų pusių apkepame įkaitintame aliejuje. Masė iš pirmo žvilgsnio atrodo gana minkšta ir puri, tačiau drėgnomis rankomis formuojasi ir kepant vartosi lengvai. Iškeptus blynelius perkeliame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus. Galima patiekti kaip garnyrą ar kaip pagrindinį patiekalą su truputėliu citrinos, balzamiko padažo ar šaukšteliu gaivaus natūralaus jogurto.

dienosfoto4

2 Comments Add yours

  1. Nida says:

    Kokia gera idėja porus keisti jaunais svogūnais!! Ir kokia gera mintis jų pasisodinti taip vėlai:)) Kažkurią dieną ieškojau svaogūnų laiškų, ir nė su žiburiu negalėjau rasti:) P.S> labai gražios ir nuotaikingos nuotraukos!!

    1. Aistė Pranckevičienė says:

      Ačiū, Nida. Be recepto svogūnai nebūtų padėję 🙂 Džiaugiuosi knyga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.