Diagnozė – bulvės

Bulvės yra labai šauni, neįnoringa ir nepaprastai apdovanojanti daržovė. Auginti bulves pakeltose lysvėse labai lengva. Pavasarį jas užtenka sudėti į iškastas vageles šiek tiek giliau, nei būtų sodinama tradicinėse lysvėse, kuriose bulvės vėliau būna apkaupiamos. Bulvėms sudygus jos gerai užmulčiuojamos šiaudais ar žole ir gali būti pamirštos iki tol, kol ateis laikas jas kasti. Pasodinus ankstyvas bulves, jomis džiaugtis galima pradėti beveik nuo Joninių. Išsikasti bulves iš minkštos, purios pakeltos lysvės žemės taip pat labai lengva, o jų ieškojimas ir rankiojimas man teikia beveik vaikišką džiaugsmą. Gero ankstyvųjų bulvių kero užtenka šeimos pietums ar vakarienei, o tik ką iškastos traškios bulvytės visada bus geresnės nei pirktos parduotuvėje.

Aš auginu tik ankstyvąsias bulves, kurios yra suvalgomos šviežios, taigi iš esmės bulvės niekuo nesiskiria nuo salotų, žirnių ar kitų greitai vartojamų daržovių. Juk bulvės gali būti auginamos net vazonuose ar krepšiuose. Visgi, kai mano nesodininkaujantys draugai ir artimieji atėję į svečius mano sode pamato bulves, dažnai išgirstu atodūsio palydimą frazę: “tai tu net ir bulvių turi…”. Tuomet supranti, kad tos vargšės bulvės draugų akyse mane perkelia į visiškai kitą keistumo kategoriją – iš pakeltose lysvėse su prieskoninėmis žolelėmis ir salotomis žaidžiančio lengvai trenkto miestiečio, į išprotėjusio ūkininko bulvių valgytojo. Bulvės lietuvio pasąmonėje matyt turi labai stiprią simbolinę prasmę.

Manęs keistumas negąsdina ir bulves aš tikrai mėgstu. Pasidalinsiu viena savo vakarienės improvizacija, kuriame pagrindinis vaidmuo, žinoma, tenka bulvėms. Aš mėgstu valgyti, gaminti, mielai eksperimentuoju pati ir išbandau naujus patiekalus restoranuose, bet visgi gero kasdienio naminio maisto kriterijai man yra šie:

  • Maistas turi būtų gana greitai pagaminamas. Gaminti yra smagu, bet gyvenime yra ir daugiau įdomių dalykų.
  • Maistą turi būti galima pagaminti spontaniškai, be jokio išankstinio planavimo ar produktų ruošimosi.
  • Maistas turi būti mažai gamintas, o produktai turi išlikti atpažįstami, išlaikyti savo tekstūrą ir skonį. Man patinka, kai atskirų patiekalo ingredientų skoniai persipina valgant.
  • Maistas turi kvepėti.

Šios salotos puikiai atitinka visus šiuos kriterijus. Vienintelis jų trūkumas – indų, kuriuos reikės plauti, bus nemažai 🙂

Karštos bulvių salotos su vasarinėmis daržovėmis ir pancetta

Šios salotos buvo gaminamos iš to, kas tuo metu gerai atrodė mano darže: saujos cukrinių žirnių ankščių, saujos jaunų įvairių spalvų mangoldų lapelių, petražolių, mėtų, daugiagalvio svogūno ropelės su laiškais, petražolių ir, žinoma, šviežių, nedidelių bulvių. Bulvių kiekį parinkau galvodama apie valgytojų skaičių.

Iš šaldytuvo atkeliavo: pora skiltelių česnako, citrina (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys) ir kelios riekelės pancettos.

Orkaitę įkaitiname iki 230oC

Gerai nuplautas nedideles bulvytes (jei bulvės didelės, jas reikia susmulkinti į mažesnius gabalėlius) sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu iš virdulio, dedame ant kaitros ir paverdame 5 min.

Kol verda bulvės, pasiruošiame skardą joms kepti. Į negilią kepimo skardą įpilame apie tris šaukštus aliejaus (naudojau alyvuogių), dedame į orkaitę ir paliekame įkaisti.

Po penkių minučių bulves nupilame ir labai gerai nugariname. Bulvės turi būti kuo sausesnės, nes jas dėsime į įkaitintą aliejų. Jei bulvės bus drėgnos, gali labai stipriai taškytis. Nusausintas bulves dedame į skardą su įkaitintu aliejumi, gerai pamaišome, kad visas paviršius juo tolygiai pasidengtų, pabarstome druska, pipirais ir citrinos žievele. Dedame į orkaitę ir kepame apie 20 min., kol bulvės taps gražios auksinės spalvos.

Per tą laiką pasiruošiame kitus salotų ingredientus. Sutraiškome ir šiek tiek pasmulkiname česnako skilteles, svogūno galveles, į kelias dalis perpjauname cukrinių žirnių ankštis, poros centimetrų juostelėmis susmulkiname pancettą.

Keptuvėje įkaitiname truputėlį alyvuogių aliejaus, trumpai pakepiname česnaką, svogūnus, po poros minučių sudedame pancettą, o jai apskrudus suverčiame mangoldus, svogūnų laiškus ir žirnius, į keptuvę išspaudžiame citrinos sultis ir viską patroškiname dar vieną ar dvi minutes. Keptuvės turinį suverčiame į indą, kuriame bus maišomos salotos.

Gražiai apkepusias bulves traukiame iš orkaitės, dar karštas gausiai apibarstome mėtų lapeliais ir suverčiame į dubenį su likusiomis daržovėmis. Užbarstome lapeliais suplėšytas petražoles. Viską sumaišome ir patiekiame karštas.

Šiose salotose daug kvapų – bulvių ir mėtų derinys buvo vienas iš šių metų mano kulinarinių atradimų. Taip pat daug skonio, nes gaivi citrinos ir daržovių rūgštis maišosi su pancettos sūrumu ir šviežių bulvių saldumu. Iš principo, tai tiesiog keptos bulvės, bet ir jos gali būti įdomios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *