Nasturčių sviestas ir vakaras dviem

Pastaruosius porą metų grįžo seniai užmiršta mada maistui naudoti gėles. Gyvais gėlių žiedais puošiami tortai, žiedlapiai dedami į salotas ir gėrimus, apie tai rašo tiek sodininkams skirti, tiek šiaip gyvenimo būdo žurnalai. Net ūkiai kuriami būtent valgomų gėlių auginimui. Nežinau, ar Lietuvoje yra rinka valgomoms gėlėms, bet kartais tikrai labai smagu kažką pagaminti būtent iš jų.

Šiandien išleidome vaikus savaitei į stovyklą. Paskutiniu metu ne taip jau dažnai tenka pabūti tik dviese, tad pavakarojimui nusipirkome sausai brandintos jautienos steiką, užsikūrėme kepsninę ir atsidarėme raudono vyno. Beliko tik sugalvoti kokių nesudėtingų ir greitų priedų. Taigi pagaminau nasturčių sviestą ir ant kepsninės troškintus cukinijų spagečius su bazilikais. Paskui dar pažiūrėjome eilinę “Game of Thrones” seriją, o tada jau pasiėmiau telefoną ir paskambinau vaikams – spengia ausyse, kaip namuose tylu 🙂 Tikrai atpratau būti be jų.

Nasturčių sviestas

  • 10 didžiosios nasturtės (Tropaeolum majus) žiedų. Tiks bet kokios spalvos.
  • 100 g. minkšto sviesto
  • truputis druskos ir pipirų.

Nasturtės žiedus smulkiai sukapoti. Maždaug 2/3 lapelių dėti į grūstuvę, užberti šiek tiek druskos ir sutrinti iki košelės. Sudėti sviestą ir gerai sumaišyti iki vientisos masės. Tada sudėti likusius žiedlapius, lengvai išmaišyti, kad jie tolygiai pasiskirstytų svieste, bet per daug nesuglebtų. Gautą masę iškrėsti ant pergamentinio popieriaus, suformuoti norimą formą (aš formavau volelį, kurį šiek tiek suplojau) ir dėti į šaldiklį pusvalandžiui, kad sukietėtų.

Sviestas iš 10 žiedų bus tikrai stipraus skonio. Nasturčių žiedai traškūs ir saldžiai aštrūs, lyg krimsteltum gaivaus medaus su gera doze pipirų. Kadangi planavau juos tiekti prie ant griliaus visiškai be jokių prieskonių keptos jautienos, tai stipraus skonio sviestas buvo pats tas. Bet jei gaminsite šį sviestą tiesiog kaip užtepėlę ant skrebučio, drąsiai galite mažinti žiedų skaičių.

Ant griliaus troškinti cukinijų spagečiai

  • Viena nedidelė cukinija supjaustyta spiraline daržovių pjaustykle. Naudojau man itin patinkančias dryžuotas ‘Striato Di Napoli’. 
  • Gera sauja bazilikų lapelių. Naudojau Thai tipo bazilikus, kurie yra šiek tiek aštresni nei klasikiniai.
  • Pusės laimo sultys
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus
  • Truputis druskos ir pipirų
  • Juodų sezamo sėklų užbarstyti

Gražiems makaronams pagaminti reikia spiralinės pjaustyklės. Ji yra mielas virtuvinis žaislas, bet manau, kad cukinijos sėkmingai išsitroškintų ir supjaustytos bulvių skustuku plonomis juostelėmis.

Cukinijų makaronus ir kitus ingredientus sumaišome dubenyje. Iš dvigubos aliuminio folijos pasidarome vokelį: dvigubą folijos lapą lekiame dar per per pusę ir užlankstome šonus, kad gautųsi maišelis. Į šį folijos maišelį sukrečiame cukinijas, galą užlankstome. Vokelį su cukinijomis dedam ant kepsninės ir pakepame virš įkaitusių anglių apie penkias minutes, kol daržovės sušyla, išleidžia sultis, bet lieka al dente. Daržoves pagaminamos kaip tik per tiek laiko, kiek reikia jau iškeptam steikui pailsėti. Beliks tik traukti iš šaldytuvo sviestą ir susikomplektuoti patiekalą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *