Pirmoji gegužės savaitė

Šiuo metu mano sode laikotarpis, kai į sodą investuojamas laikas ir pastangos nesutampa su rezultatu. Atrodo atsiveži pilną bagažinę augalų, visą savaitę vakarais sodini, o po viso to triūso pažiūrėjus į želdintą plotą šiek tiek iš toliau, nelabai ir matosi, kad kažkas buvo daryta. Krūmai ir medžiai maži, gėlynuose vis dar žiojėja didžiuliai juodos žemės plotai. Reikia laiko: gėlėms – kelių mėnesių, medžiam – kelių metų, kol sodas pagaliau įgaus savo griaučius. Tačiau ir šis kūrybos procesas yra malonus. Tereikia išmokti džiaugtis detalėmis.

Šiuo metu ta “razina” mano sode – tulpės. Tulpės nėra nei mano mylimiausias, nei geriausiai čia augantis augalas. Sunkus ir drėgnas molis nepatinka beveik jokiems svogūniniams augalams. Bet prie pat terasos, kur drenažas geresnis, jos auga noriai, nors ir nelabai patikimai grįžta kitais metais. Pozityvus aspektas – kasmet galiu bandyti naujas tulpių veisles 🙂  Šių metų mano pagrindinė tulpė, prie kurios buvo derinamos visos kitos – “Salmon Impression”. Jei seniau skaitote mano blogą, turbūt jau žinote, kad turiu silpnybę koralų spalvos gėlėms, todėl kasmet išbandau po vieną kitą augalą, žydintį švelniais persikų ar lašišų tonais. Anksčiau buvo pasodinusi tulpes “Apricot Beauty”, tačiau per porą metų jos visiškai išnyko. “Salmon Impression” pristatoma kaip nepaprastai atspari ir lengvai besinatūralizuojanti tulpė, kuri grįžta patikimai. Pažiūrėsim, kaip bus, bet pirmas įspūdis tikrai labai geras – tulpė aukšta, stambi, subtiliai pereinamų spalvų. Kaip ir daugelio koralinių gėlių žiedlapiai sendami šiek tiek blykšta, tačiau ne taip stipriai, kad visai prarastų savo spalvą.

Tulipa “Salmon Impression”

Geri koralinės spalvos palydovai yra įvairūs violetiniai ir purpuriniai tonai, todėl į kompaniją “Salmon Impression” rinkau tamsesnes ir žemesnes triumfo tulpes “Baby Blues”.  O kad nebūtų per daug rimta, pamėčiau dar ir visiškai baltų Fosterio tulpių “White Emperor”. Gavosi visai miela kompanija ir neblogas aukščių perėjimas.

Tulipa Darwin Hybrid “Salmon Impression”, Tulipa Triumph “Baby Blue” ir Tulipa Fosteriana “White Emperor”
Tulipa Darwin Hybrid “Salmon Impression”, Tulipa Fosteriana “White Emperor”

Ne mažiau už mano logiškus ir tikslingus derinius terasos gėlynuose mane džiugina tulpės darže. Vienintelė taisyklė, kuria vadovavausi sodindame tulpes daržo gėlynuose  –  darže galima viskas. Į daržą iškeliavo visi tulpių svogūnėliai, kurie buvo iškasti prieš pernai metų gėlynų rekonstrukciją. Jie buvo nežymėti ir nerūšiuoti, sukaišioti atsitiktinai. Terasos gėlyne neturėjau nei vienos geltonos tulpės, todėl ir darže tikėjausi rausvų ir violetinių tonų. Bet mano daržas geltonuoja. Net neįtikėtina mano sode matyti tokį didžiulį kiekį geltonai oranžinių žiedų. Tiesa, prieš porą metų buvau pasodinusi šiek tiek geltonų ir raudonų tulpių darže, bet tikrai ne tiek. Neatpažįstu ir veislių, kad tokias būčiau sodinusi.  Taigi panašu, kad gamta pati atsirinko, kas gyvens ir dauginsis, ir ramiai sau nutrynė selekcininkų suteiktus veislių bruožus. Bet reikia pripažinti – gamtos ir atsitiktinimo deriniai yra žavūs.

Dar vienas džiaugsmas – prasidedantis ievų ir medlievų žydėjimas. Po keleto metų turėčiau turėti įspūdingą medlievų slėnį, bet kol kas reikia džiaugtis pirmaisiais žiedeliais ant neaukštų krūmelių. Rimtai nerimavau dėl savo medlievų, nes paskutinius du mėnesius viena sklypo dalis buvo visiškai užlieta vandens. Gal pavasaris buvo šiek tiek drėgnesnis, o gal ir praėjusių metų rekonstrukcija ir ne visai apgalvoti techniniai projekto sprendimai ar technikos labiau suslėgtas gruntas davė apie save žinoti, bet nemažas mano “parko” plotas visą pavasarį buvo užsemtas. Tikrai netekau nemažai žolinių augalų, tačiau medlievos, panašu, išgyveno, ir po truputėlį puošiasi baltais žiedais ir bronziniais lapeliais.

Amelanchier lamarckii

Pagaliau pražydo ir ievos, pranešdamos, kad  daugeliui daržo darbų atėjo tinkamas laikas. Aš auginu paprastąją ievą “Colorata”. Šiuo metų laiku lapijos spalva ji tikrai atitinka savo pavadinimą. Kaip ir daugelis augalų, atkeliavusį iš medelynų, kur turėjo purų gruntą, ievos medeliai mano sodo molyje neskubėjo augti. Daugelis sumedėjusių augalų  pirmuosius porą metų mano sode tiesiog “tupi” ir tik paskui susitaiko ir ima kabintis į sąlygas, kurias gavo. Stebint savo sodą, panašu, kad nemažai daliai augalų kaip tik šis krizinis laikas praėjo. Stipriau ir ryžtingiau sprogsta ir žaliuoja vaismedžiai, kiti dekoratyviniai augalai. Labai norisi to proveržio. Tik kur čia į medį pastuksenus, kad nesidžiaugčiau per anksti 🙂

Prunus padus ‘Colorata’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *