Kelionė po Olandijos sodus: Kasteel Geldrop

“Maža pilis dideliame sode” – taip Kasteel Geldrop, arba tiesiog Geldrop pilį radau apibūdintą kažkur internete. Šios pilies gėlių sodas, Baron’s Hof, buvo paskutinė mūsų stotelė kelionėje po Olandijos sodus. Ir dabar, kai pats rožių žydėjimo įkarštis, visai neblogas laikas apie jį papasakoti, nes tai turbūt buvo vienintelis sodas, kuriame greta tipiškų olandiškos bangos augalų buvo auginamos rožės.

Sodo dizainerį ir pagrindinį sodininką John Schoolmeesters mes susitikome fotografuojantį Hummelo. Spėju, kad mūsų kelionės vadovė Rasa turėjo šiokių tokių abejonių, ar mes būsime pajėgūs į paskutinės dienos tvarkaraštį įterpti dar ir šį sodą – tai buvo jau penktas sodas tą dieną. Tačiau susitikimas tapo savotišku likimo ženklu ir aš labai džiaugiuosi, kad turėjau progą aplankyti Baron’s Hof bei susipažinti su John. John, kaip ir visi kiti Olandijos kelionėje sutikti dizaineriai, labai šiltas, rūpestingas ir kuklus žmogus. Nežinau, ar čia olandai iš principo tokie, ar čia sodai taip žmones veikia. Vedžiodamas mus po sodą jis mielai dalinosi priežiūros patarimais, aprodė, kuriuos gėlynus nori keisti, ką ir kur planuoja persodinti, kas pasiteisina, o kas ne. Buvo be galo smagu kalbėtis ne tik apie dizainą, bet apie sodo priežiūrą. John entuziastingai man parodė rakursus, kuriais jo kuriamą ir prižiūrimą soda fotografuoti geriausia. John’as tikrai puikus fotografas, aktyviai rodantis savo sodo nuotraukas tiek asmeniniame tinklapyje, tiek Facebook’e. Būtinai pažiūrėkite – manosios nuotraukos tik mažutė kruopelė, mažai ką papasakojanti apie tikrąjį sodo grožį.

Pokalbiai prie gėlynų
Pats gražiausias rakursas mano akims
John mėgiamiausias rakursas

Baron’s Hof gėlių sodas įkurtas buvusio pilies daržo ir vaismedžių sodo vietoje. Pati pirmoji pilis šioje vietovėje buvo pastatyta dar keturioliktame amžiuje. Dabartinius pilies pastatus supa didelis, vienuolikos hektarų angliško stiliaus kraštovaizdžio parkas. Tuo tarpu tvora apjuostas daržas ir vaismedžių sodas pradėti kurti XIX a. antroje pusėje. Iki šių dienų išlikę senoviniai Viktorijos laikų šiltnamiai, kurie vis dar naudojami pagal paskirtį – gėlių daigams ir daržovėms auginti. Tačiau ir ne tik – pasirodo, tai populiari vieta vestuvių fotosesijoms 🙂 Kasteel Geldrop sodus kuria ir prižiūri John ir jo gyvenimo draugė Cill, padedami būrio savanorių. Kartu jie kuria sodą, kuriame darniai apjungiama tai, kas sena, ir tai, kuo kvėpuoja mūsų laikmetis.

Gražus pavyzdys kaip apjungti seną gyvatvorę ir griovio šlaitą
Daržo fragmentas. Koks gi būtų olandiškas sodas be įstabių gyvatvorių
Lysves ir šiltnamius užstoja puri šluotsmilgių užuolaida

Šiuo metu Baron‘s Hof toli gražu nepanašus į daržą, buvusias formalaus plano lysves primena tik išlaikyta geometrinė želdynų struktūra. Tiesa, sode vis dar auginamos daržovės ir gėlės, kurios vėliau naudojamos pilies puošybai. Sode dominuoja tipiški Olandiškosios bangos augalai, tačiau tarp jų įsipina rožių ir zinijų žiedai, originaliai komponuojami vaismedžiai ir krūmai. Zinijas galima pavadinti šio sodo „signature plant“ (augalu-parašu), ryškūs jų žiedai yra tarsi tie unikalūs prieskoniai, suteikiantys šiam sodui išskirtinį jausmą. John pasakojo, kad sodo kūrimo pradžioje čia buvo pasodinta daug rožių, tačiau po truputėlį jų buvo atsisakyta dėl jų reiklumo ir neatsparumo ligoms. Šiame sode nenaudojami pesticidai, todėl palaipsniui sode apsigyveno augalai, kuriems išskirtinės priežiūros nereikia.

Margalapiai krūmai nėra tipiški olandiškos bangos augalai, bet puikiai dera prie pilies sodo atmosferos
Sodo pasididžavimas – įspūdingo stoto kemerai. Tokio aukščio kemerų dar nebuvau mačiusi
Smagios zinijos

Nenoras naudoti chemijos nėra vien ekologinė užgaida. Sodas ir pilis šiandien priklauso miestui ir yra valdomi Kasteel Geldrop fondo; tai mėgstama miestelio gyventojų poilsio ir švenčių vieta. Kaip pasakoja John, sodas kasdien atviras lankytojams, jame bėgioja vaikai ir gyvūnai, tad norint purkšti augalus, soda reikėtų uždaryti, o tai būtų skriauda ne tik gamtai, bet ir bendruomenei, kuri šiuo sodu naudojasi. Nuostabus tas mokėjimas galvoti apie kitus.

Nors atrodo, kad po savaitės Olandijoje jau turėjome būti persisotinę sodinių pojūčių, Baron’s Hof iš kitų lankytų vietų išsiskyrė kažkokiu jaukiu pažįstamumo jausmu. Gal dėl rožių, gal dėl labai organiško ir natūralaus chaoso, vaismedžių, daržo ir gėlynų derinio, šiame sode mane lydėjo jausmas, kad būtent toks galėtų būti mano sodas. Sodą supa seni medžiai, o po senais vaismedžiais galima įsitaisyti ir pasėdėti. Man be galo mielai atrodė skalbinių virvės su segtukais (turiu silpnybę skalbinių virvėms
– jos man tikras namų simbolis 😊). Sode daug vietos ir natūraliai gamtai – paukščiams, drugeliams ir vabalams, šis sodas besivystantis ir prisitaikantis. Ir jei atrodė, kad kelionė po Olandijos sodus padės galvoje susidėlioti aiškią schemą, kas yra Olandiškas stilius, tai Baron‘s Hof buvo puikus pavyzdys, kad taisykles kuriame patys, o jaukumui reikia labai nedaug: pagarbos tam, ką radai, rūpesčio kitais ir šiek tiek improvizacijos. Argi ne puikus receptas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *