Geltona, geltona

Taraxacum officinale

Nors rytai dar labai vėsūs, naktimis vis atsliūkina šalnos, pietiniai šlaitai ir daržas jau pribarstyti geltonų kiaulpienių žiedų. Šiais metais, ravėdama savo gėlynus ir lysves, galvojau, kad, nepaisant blogos reputacijos, kiaulpienės yra vienos patogiausių piktžolių. Taip, reikia padirbėti, kol išlupi tą ilgą šaknį, bet tai niekis palyginus su visomis kitomis piktžolėmis, kurios keliauja šaknų atžalomis ir po žeme išraizgo didžiulius komunikacijų tinklus, kurių išravėti tiesiog neįmanoma. O štai kiaulpienės markstosi saulėje, vakare eina miegoti, kvepia medumi ir vaikyste, linksmina savo ryškiais žiedais ir dūzgina bites. Žiūriu į tobulą kaimyno veją už tvoros, kurioje nei vienos geltonos sagutės, ir galvoju, kad savųjų geltonų šlaitų į ją nemainyčiau.

Tulipa

Geltonuoja ne tik kiaulpienės, bet ir tulpės. Nežinau, iš kur jų tiek mano sode, bet nesiskundžiu. Šiemet tulpių nemažai, gal patiko joms sausringa praėjusių metų vasara, o gal šiaip pramečiuoja jos kaip kokios obelys.

Darže geltonai žydi kalninių serbentų (Ribes alpinum) gyvatvorė
Šešėliuose švyti narcizai (Narcissus ‘Carlton’ )

Vakar priskyniau pirmąjį didelį dubenį salotų iš savojo daržo. Minkštos šviesios salotos, mėsingi garstyčių lapai ir dar smulkutės gražgarstės, laiškiniai česnakai, daržiniai builiai ir petražolės – skonių puokštė tokia, kokios jokiame parduotuviniame salotų rinkinyje nerasi. Ir prieskonių jokių tokioms salotoms nebereikia. Salotas pagardinau didele sauja geltonų kiaulpienių žiedlapių, trupučiu alyvuogių aliejaus ir salstelėjusiu balzaminiu actu. O šalia salotų nusprendžiau išsikepti sviestu kvepiančios Naan duonelės.

Kepti Naan duonelę sugalvojau spontaniškai, tad daug nesukdama galvos pasiėmiau patį pirmąjį receptą, kurį man išmetė Google paieška. Naan yra paplotėlių tipo duona, atkeliavusi iš Centrinės ir Vakarų Azijos. Senovės Persijoje duonos papločiai buvo kepami ant karštų akmenų, o šiuolaikinėje virtuvėje šią duoną galima kepti tiesiog keptuvėje. Skirtingai nuo mums įprastesnių pitų, kurios gaminamos tik iš miltų, vandens, mielių ir trupučio aliejaus, į Naan duonos tešlą pilama jogurto, kartais dedama kiaušinių, todėl Naan yra minkštesnė, porėtesnė, maloniai salstelėjusi ir gali būti valgoma ne tik kaip priedas prie pagrindinių patiekalų, bet ir kaip užkandis. Ypač, jei jos vilgymui panaudosite ne tik sviestą, bet pagardinsite jį česnaku ar kitais prieskoniais. Darbo su šia duonele nėra daug – tik kelios minutės smagaus, meditatyvaus minkymo. Bet kandant į šią duoną susuktas pavasarines salotas, jausmas kažkur labai netoli nuo pilnatvės.

Sviestu gardintos Naan duonelės

Pagal BBC Good food, Naan bread

8 papločiai

Reikės

  • 7 g sausų mielių
  • 125 ml šilto vandens
  • 2 šaukštų cukraus
  • 300 g miltų, plius dar šiek tiek kočiojimui / pabarstymui
  • ½ šaukštelio kepimo miltelių
  • 25 g išlydyto sviesto, plius dar dviejų-trijų šaukštų sviesto papločių patepimui
  • 150 ml natūralaus jogurto
  • 1 šaukštas juodgrūdės sėklų (nedėjau, nes neturėjau, bet jei turite, būtinai įdėkite)
  • ½ šaukštelio druskos

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite šiltą vandenį, sausas mieles ir šaukštą cukraus; palikite kelioms minutėms suputoti. Dideliame dubenyje permaišykite miltus, druską, likusį šaukštą cukraus ir kepimo miltelius, viduryje padarykite duobutę ir į ją supilkite suputojusias mieles, jogurtą ir 25 g išlydyto sviesto. Šauktu maišykite, kol pradės formuotis tešla. Tuomet tešlos gumulą persikelkite ant miltuoto paviršiaus ir smagiai paminkykite apie 10 min., kol tešla pasidarys vientisa, elastinga, bet dar gana minkšta. Jei tešla per minkšta, limpa, nelaiko formos, pridėkite šiek tiek miltų, jei kieta, nesmagiai minkosi, įpilkite šaukštą kitą vandens. Suformuokite tešlos rutulį, paviršių patepkite lydytu sviestu, dėkite į lydytu sviestu pateptą dubenį, pridenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pakilti maždaug valandai arba kol tešlos tūris padvigubės.  

Tešlos rutulį padalinkite į 8 dalis (originaliame recepte siūlo į 6, bet 6 iš keturių nesidalina, tad mūsų šeimynai toks variantas netiko 😊), iš kiekvienos dalies suformuokite rutuliuką, susidėkite juos ant pamiltuotos skardos ar lentelės ir pridenkite drėgnu rankšluosčiu, kad neapdžiūtų, kol kepsite po vieną paplotį. Ant didelės kaitros gerai įkaitinkite didelę nesvylančią keptuvę. Imkite po vieną tešlos rutuliuką, ant miltuoto paviršiaus išsikočiokite keptuvės skersmens paplotėlius, dėkite į sausą keptuvę ir kepkite apie 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Per tą laiką paplotis džiūsta, pučiasi ir porėjasi. Iškepto paplotėlio paviršių patepkite lydytu sviestu.

Skaniausia Naan duonelė šilta, todėl, jei norite išlaikyti papločius šiltus kol iškepsite visus, įkaitinkite orkaitę šilumos palaikymo režimu arba nustatykite žemiausią įmanomą temperatūrą. Iškeptus papločius pridenkite folijos lapu ir laikykite orkaitėje. Naujai iškeptus papločius kraukite vienas ant kito, kas kartą viršų patepant sviestu. Naan duoneles rekomenduotina tiekti šiltas kaip priedą prie troškinių, užtepėlių ar salotų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *