Vasara baigiasi rudenį

Gal ir ne pats protingiausias metas rudenį pradėti blogą apie augalus ir gėlynus. Žydėjimo ir grožio kieme liko tik kokiam vienam kitam tradiciniams Garden Bloggers’ Bloom Day reportažui. Bet laukia ilgi žiemos mėnesiai, kai neliks nieko kito, kaip tik vartyti praėjusių metų nuotraukas, planuoti pavasarinius pokyčius ir, galbūt, rašyti.

Šis ruduo mano kieme kiek kitoks nei ankstesnieji. Nusprendžiau jame palikti daug mirties. Skamba gana dramatiškai. Kai pagalvoji, tai ir yra gana dramatiška – šiuo metu kieme konkuruoja nužydėję, nudžiūvę ir tik tik savo vegetacijos viršūnę pasiekę augalai. Seniau savo gėlynuose preciziškai nuskindavau kiekvieną nužydėjusį žiedą ar nugeltusį lapą. Rudenį nupjaudavau didžiosios dalies augalų antžemines dalis ir gėlynai tapdavo visiškai plokšti. Iškritus sniegui tik vienas kitas sumedėjęs ar visžalis krūmelis išduodavo gėlynų pozicijas. Bet šiais metais mano kieme apsigyveno grupelė augalų, kurie net pabaigę vegetaciją turėtų būti gražūs. Ar taip ir bus, pažiūrėsim. Eilinis eksperimentas mano žalioje smėlio dėžėje. O kol kas kieme kaupiasi sudžiūvėlių plikagalvių kompanija.

Planuodama pokyčius savo gėlyne, galvojau apie augalų dekoratyvumą žiemą, bet visiškai neįvertinau, koks iššūkis yra būtent dabartinis pereinamasis rudens laikotarpis. Paprastai planuojame, kaip derės ar vieni kitus keis žiedai, ar viena kitą papildys augalų lapijos ir pan. Tačiau planuojant gėlyną, kuris turės išlikti dekoratyvus per žiemą, labai svarbu pagalvoti ir apie mirtį. Apjungti augalus taip, kad mirštantys ir žydintys augalai tuo pat metu gerai atrodytų viename gėlyne, yra tikrai sudėtinga. Vargu ar pavyks išgauti gražų rezultatą pavieniais „žieminiais“ augalais, įspraustais tarp rudenį nunykstančių kaimynų. Turbūt neatsitiktinai Piet Outdolf kuriamuose soduose sodinami augalų masyvai, o jungiamąjį darbą atlieka įvairių žolių grupės, šiek tiek apramindamos žydinčius ir žaliuojančius ir suteikdamos prieglobstį mirštantiems.

Su metų laikų kaita mano gėlyne dar teks padirbėti. Kitąmet. O dabar liko džiaugtis spalvomis, kurias dovanoja šis rugsėjis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *