Garden Bloggers’ Bloom Day – September 2012

Penkioliktoji mėnesio diena – viso pasaulio sodininkai blogeriai šiandien raportuoja, kas naujo jų soduose ir gėlynuose. Laikas pirmajam Garden Bloggers’ Bloom Day įrašui. Slampinėjau šiandien po kiemą neapsispręsdama, apie ką rašyti. Nesu patenkinta turimom nuotraukomis, o šiandien fotografavimui labai netinkamas oras: labai vėjuota, debesuota, protarpiais lyja. O dar prieš tai pažiūrėjau kaip visada tobulas Nancy J. Ondra nuotraukas ir augalų kompozicijas… Taigi summa summarum pirmasis Bloom Day įrašas bus trumpas.

Šiuo metu mano kiemo stilių diktuoja patagoninės verbenos (Verbena bonariensis). Nuostabus, galingas, siekiantis 1.5 metro ir tuo pačiu lengvas ir orinis augalas. Gaila tik, kad vienmetis. Verbenų dėka mano kieme šiais metais dominuoja violetinė spalva. Nesitikėjau tokio ryškumo ir gausos, bet labai ja džiaugiuosi. Ir ne tik aš 🙂

Verbena bonariensis, Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’
Apis mellifera

Prie verbenų jungiasi pastelinis švelniai violetinis astras (Aster pyranaeus) „Lutetia“. Man tai nepaprasto mielumo ir švelnumo augalas. Purus, ažūrinis žiedų debesis. Labai savotiškai šis astras atrodo šalia rožių. Tikras mergaitiškas saldus derinukas.

Aster pyranaeus ‘Lutetia’, Rosa ‘Marie Pavic’

Tamsiai rožinė raudoklės (Lythrum virgatum) „Dropmore Purple“ ir kemero (Eupatorium maculatum) „Gateway“ kompanija. Raudoklė labai patikimas augalas, kuri gausiai žydėjo nuo pat vasaros vidurio. Labai jos man patiko, todėl kitais metais tikrai mano kieme jų bus daugiau. Kemeras dar mažutis (jei mažučiais galima vadinti pusantro metro siekiančius augalus). Tačiau ateityje turėtų tapti tikra rudenine puošmena – rožiniais cukraus vatos burbulais ant juodų kotų.

Apie rudbekijas jau rašiau vakar. Tiesiog dar vienas žvilgsnis į jas. Šį kartą kraujalakės (Sanguisorba officinalis) „Red thunder“ kompanijoje. Kodėl ši kraujalakė turi tokį grėsmingą vardą, nesuprantu. Tai švelnus ir purus raudonų burbuliukų debesėlis. Tiesa, šiuo metu raudoni burbuliukai po truputėlį džiūsta ir praranda savo spalvą, bet vis tiek išlieka gana dekoratyvūs.

Sanguisorba officinalis ‘Red thunder’, Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Šiuo metu dar žydi: alūnės, kraujažolės, monardos, snapučiai, šilokai, gojiniai šalavijai, saulakiai, saulainės, ežiuolės, levandos, viendienės, rasakilos, rūgtys, rožės, viržiai, skaistažiedės, rykštėtoji sora, melvenė ir miskantas. Baiginėja žydėti veronikos, raudonėliai, kalniniai dašiai, mėtos. Rausta šluotelinės hortenzijos žiedynai ir pakartotinai žydinti japoninė lanksva. Bet apie juos kada nors vėliau. Pabaigai pora bendrų gėlynų vaizdų.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *