Apie braškes ir savikritiką

Šiuos braškinius galette pyragėlius kepiau prieš kelias dienas. Iš karto nespėjau sudėti nuotraukų ir pyragėlių recepto į tinklapį, o tada jau įsijungė vidinė ponia kritika, zyzianti, kad neaišku, ką apie tas braškes pasakoti, kad sodo nuotraukos nevykusios, kad laiką reikėtų svarbesniems dalykams skirti, ir taip toliau ir panašiai. O ir namuose palaikymas tiesiog liejosi per kraštus. Mano mažoji, vaikštinėdama po daržą įsikandusi braškę, atsainiai leptelėjo: „Mama, o tau neatrodo, kad gal jau laikas būtų daržą ravėti, o ne kitais darbai užsiimti, nes laukinės našlaitės tarp daržovių žydi“. Bet kai pasiūliau imti ir tas našlaites išravėti, atsisakė. Didžioji dukra, stebėdama mane su pyragėlių lėkšte einančią į lauką fotografuoti, nes jau vakarėjo ir lauke buvo daugiau šviesos, šyptelėjo: “Tai jau dabar visą maistą fotografuosi”. Bet paprašė palikti pyragėlių, kad galėtų pasiimti jų į mokyklą. Žodžiu tiesiog motyvavimo komanda, tiek mano viduje, tiek išorėje.

Fragaria x ananassa

Bet tiesa ta, kad kartais tiesiog reikia pasidžiaugti. Mano vyras, kuris tikrai nejaučia dideles meilės sodui ir žemės ūkiui, šiandien įkėlė į Instagram‘ą mūsų braškių nuotraukas ir pasakoja draugams, kiek braškių per dieną mes prirenkame. Namuose baisiai greitai baigiasi pienas, nes jis vis virsta braškiniais kokteiliais ar dribsniais su braškėmis. Ir nors šiais metais braškės greičiausiai baigsis anksčiau nei įprastai, nes dėl didelio karščio tiek ankstyvesnės, tiek vėlyvesnės braškės peržydėjo beveik vienu metu, dabartinis laikas be galo gardus. Beveik nekyla klausimų, apie ką bus vakarienė. Tik aš vis ieškau būdų, kaip dar įdomiau būtų galima tas braškes panaudoti. Mini galettes kapiau vakarienei, kaip alternatyvą blynams. Tešlą tarp darbų užsminkiau vieną dieną, pyragėlius kepiau kitą. Tai tikrai paprastas ir nedaug laiko pagaminti užimantis desertas.

Mini galette su braškėmis ir šeivamedžių žiedais

Pagal Call me cupcake Mini strawberry galettes

Aštuoni pyragėliai

Tešla

  • 325 ml miltų
  • 1 šaukštas cukraus pudros
  • Žiupsnelis druskos
  • 100 g. šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 50 ml. ledinio vandens

Įdaras

  • 500 g šviežių braškių (maždaug po 2-3 braškes vienai galettei).
  • 4 šaukštai cukraus
  • ½ arbatinio šaukštelio vanilės miltelių
  • 1 ½ šaukšto krakmolo
  • 50 ml. migdolų miltų

Aptepimui

  • 1 kiaušinis
  • Šlakelis pieno
  • 1 šaukštas cukraus (nedėjau)

Šeivamedžio žiedų papuošimui

 Dideliame dubenyje sumaišyti miltus, cukraus pudrą ir druską. Sudėti šalto sviesto kubelius ir trinti rankomis, kol tešla pasidaro panaši į drėgną smėlį. Jei turite kombainą, jis šį darbą padaro labai greitai. Įpilti vandens ir lengvai paminkyti kol tešla ima lipti į vieną gumulą. Neperminkyti. Tešlą suspausti į diską, įvynioti į plėvelę ir padėti į šaldytuvą valandai ar per naktį. Kol tešla bręsta, pasiruošti braškes. Pašalinami braškių koteliai, braškės supjaustomos išilgai į mažesnius gabalėlius. Į braškių dubenį įdedamas cukrus, vanilė ir krakmolas, viskas gerai išmaišoma.

Originaliame recepte siūloma kočioti vieną tešlos gabalą ir jame išpjauti aštuonis apskritimus panaudojant lėkštelę. Gaminant tokiu būdu lieka tešlos nuopjovos, kurias paskui reikia perminkyti, tad, kad būtų greičiau, aš iš karto tešlos diską dalinau į aštuonias dalis ir kočiojau atskiras galettes. Galette iškočiojama iki 3-4 mm. storio, maždaug 13 cm. diametro. Tešlos apskritimai sudedami ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kiekvieno apskritimo viduryje dedama po 1-1 ½ šaukšto migdolų miltų, ant viršaus išdėliojamos braškės, paliekant kraštą, kuris vėliau užlenkiamas į vidų. Jei šaldytuve yra vietos skardai, verta dešimčiai minučių jau suformuotas galettes palaikyti šaltai – tai padeda geriau išlaikyti formą kepant. Per tą laiką orkaitė įkaitinama iki 175°C. Mažame dubenėlyje kiaušinis išplakamas su šlakeliu pieno. Galette kraštai aptepami kiaušinio plakiniu ir užbarstoma cukraus. Aš šiame etape cukraus nebedėjau, nes man jo ir taip recepte atrodė daugokai. Kepama kol gražiai apskrunda, o įdaras ima burbuliuoti, maždaug 30-35 min.

Galettes gali būti tiekiamos tiek šiltos, pavyzdžiui, su ledais, tiek šaltos. Bet man skanesnės šiltos, nes vėsdamos braškės šiek tiek pavandenija, ir nebeatrodo taip gundančiai, kaip tik ką ištraukos iš orkaitės. Ištrauktas iš orkaitės galettes aš dar apibarsčiau šeivamedžių žiedais. Nes kodėl gi ne 🙂

O gėlynuose šiuo metu karaliauja šalavijai. Daug daug sodrios violetinės spalvos. Pavasario lengvumą keičia rimtis ir solidumas. Tik ir gėlynuose jau laikas švarinimui – tulpės jau beveik sudžiūvusios, norisi nukarpyti žiognagių sėklų dėžutes ir tarsi perversti naują puslapį. Gal pavyks kitą savaitę.

Salvia nemorosa ‘Caradonna’
Geum ‘Mai Tai’
Gillenia trifoliata, Salvia nemorosa ‘Caradonna’
Aquilegia vulgaris ‘William Guinness’
Iris spuria, Salvia nemorasa ‘Caradonna”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *