Šis savaitgalis neįprastas. Vaikai išvažiavę su seneliais. Vyras šįryt paryčiais išskrido į draugų vestuves Stokholme. Turiu visus namus ir laiką tik sau. O to laiko pasirodė visai daug. Nubudau su vyru ir jam išvažavus į oro uostą jau nebegalėjau užmigti. Šeštą ryto pažiūrėjau naująjį “Gardeners World” epizodą. Iki dešimtos jau buvo išvaliusi šaldiklį, paruošusi vietą naujoms atsargoms, nurinkusi derlių darže, pagaminusi du puodus cukinijų tyrės šaldymui ir priskynusi eilinį dubenį rožių žiedlapių džiovinimui. Įprastą savaitgalį tokiu laiku vis dar slampinėtume su pižamomis.
Jei tai būtų įprastas savaitgalis, pusryčiams būtų blynai, o pietums kas nors, ką nesiraukydami valgytų vaikai. Bet kad esu viena, tai pusryčiams valgiau minkštai virtą kiaušinį – reikia naudotis proga, nors turiu pripažinti, kad būdama maža ir aš jų nemėgau. O pietums jau prieš porą dienų buvau susiplanavusi gaminti ratatouille.
Troškinukas, lygiai toks kaip animaciniame filme „La Troškinys“ (Ratatouille), neperdedant yra vienas iš mano labiausiai mėgstamų patiekalų. Šeimyna ratatouille valgo, bet tokiu džiaugsmu ir entuziazmu kaip aš netrykšta. Seniau ratatouille gamindavau pagal Aušros iš „Vaikai ir vanilė“ nuorodas . Tai puikus receptas, o troškinys gaunasi nepaprastai estetiškas. Bet prieš kelias dienas Bon Appetit pamačiau kitą šio troškinio variantą – paprastą, jaukų ir ūkišką. Receptas, aišku, iš karto buvo išsaugotas, o šiandien, stovėdama prie keptuvės ir uosdama besimaišančius daržovių ir prieskonių kvapus, aš beveik pati sau pavydėjau, kaip čia man dabar smagu.
Šis receptas nuostabus tuo, kad galėjau jį pagaminti beveik vien tik iš savo užaugintų daržovių. Cukinija, pomidorai, svogūnai, česnakai ir čiobreliai atkeliavo iš daržo. Baklažanai ir paprikos auga vazonuose terasoje. Tik alyvuogių aliejus iš Graikijos 🙂 Lauke augančių pomidorų derlius šiais metais nuostabus ir baklažanai nenuvylė antrus metus iš eilės. Paprikas vazone auginu pirmus metus, derlius santūrus, bet jos gražios ir fotogeniškos. Troškinukas gavosi pilnas skonio ir kvapų, kaip ir dera tikram ratatouille, o laikas, kurį sugaišau jam nufotografuoti, išėjo į naudą – troškinukas skaniausias ne degančiai karštas, o vos pravėsęs – taip geriau atsiskleidžia jo skonis ir tekstūros.
O dabar belieka eiti ir sugalvoti, ką nuveikti su likusiu kalnu daržovių 😊 Beje, fotografijų fonui panaudotas mano dukros Martos dailės mokyklos tapybos pamokų natiurmortas. Tikiuosi autorė neįsižeis. Juk pati jį paliko virtuvėje 😊
Daržovių troškinys su vyšniniais pomidorais
Pagal 2018 rugpjčio mėn. Bon Appetit, Andy makes classic ratatouille
4 porcijos
Reikės
- Vieno didelio ar kelių nedidelių baklažanų
- Vienos vidutinio dydžio cukinijos
- Vieno vidutinio dydžio svogūno
- Vienos nemažos ar poros mažesnių saldžiųjų paprikų
- 2-3 česnakų skiltelių
- Dviejų didelių saujų vyšninių pomidorų
- ¾ stiklinės alyvuogių aliejaus kepti
- Kelių čiobrelių šakelių
- Pipirų
- Druskos
- Baziliko lapelių patiekti
Jei baklažanas didelis, stora žievele, ją nulupame. Aš naudojau mažučius baklažanus, tad jų nelupau. Baklažaną supjaustome stambokais kąsnio dydžio gabalėliais, cukinijas plonomis riekelėmis ar pusžiedžiais. Supjaustytas cukinijas ir baklažanus dedame į kiaurasamtį, dosniai apibarstome druska, pamaišome ir paliekame pusvalandžiui pastovėti, kad išsiskirtų ir nuvarvėtų sultys. Svogūną supjaustome pusžiedžiais, paprikas juostelėmis, šiek tiek pasmulkiname česnakų skilteles ir viską atidedame į šalį.
Orkaitę įkaitiname iki 180 oC.
Baklažanus ir cukinijas išverčiame ant virtuvinio rankšluosčio ir gerai nusausiname. Keptuvėje ar storadugniame puode, tinkančiame kepti orkaitėje, ant viryklės įkaitiname dalį aliejaus ir dalimis po porą minučių gražiai iš visų pusių apskrudiname cukinijas ir baklažanus. Daržovės neturi būti visiškai iškepusios, tik paviršius lengvai apskrudęs. Apkeptas daržoves atidedame į šalį. Taip iškepame visas cukinijas ir baklažanus. Tada į puodą įsipilame dar šlakelį aliejaus ir trumpai, porą minučių, apkepame svogūnus, paprikas ir česnakus, kad jie vos vos karamelizuotųsi. Sudedame pusę pomidoriukų, čiobrelių šakeles, pagardiname druska ir pipirais ir pakepame dar apie penkias minutes, kad pomidorai imtų trūkinėti, leisti sultis. Į šį padažą gražiname cukinijas ir baklažanus, viską gerai permaišome. Ant troškinio viršaus suberiame likusius pomidoriukus ir šauname į įkaitintą orkaitę 20 min., kad daržovės išleistų sultis ir jų skoniai persimaišytų. Tiekti šiltą, apibarsčius baziliko lapeliais. Jei norisi, galima dar šiek tiek apšlakstyti alyvuogių aliejumi (man jo netrūko).
Troškinys gali būti patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas, arba kaip priedas prie mėsos ar makaronų. Atvėsusį jį galima sukrauti ant duonos ir susipakuoti į darbą priešpiečiams. Man ratatouile gardžiausias su minkšta balta duona ar prancūziška baguette, kad paskui dar ir visą padažą būtų galima su ja sulaižyti. Mėgstu aš tą ratatoulle ir nieko sau negaliu padaryti 🙂
O kokia paprikų veislė? Labai dailios.
Paprikos “Topepo Rosso”. Dabar žiūriu ir nebeatsimenu, kodėl būtent šią veislę rinkausi 🙂 Žinau tik, kad dar sėjau “Lamuyo”, bet nei viena sėkla nesudygo.