Kelionė po Olandijos sodus: Vlinderhof

Vlinderhof sodas yra didelio Maxima parko Utrechte dalis. Sodas atsirado pačių miestelėnų iniciatyva; buvo sukurtas ir iki šiol yra prižiūrimas savanorių. Sodą projektavo Piet Oudolf, sode daugiau nei 15 000 augalų, 100 skirtingų jų rūšių. Sodo tinklapyje pateikiamas interaktyvus sodo planas, kuriame galima detaliai patyrinėti, kas ir kur auga.

Buvau mačiusi ne vieną šio sodo nuotrauką ir skaičiusi ne vieną atsiliepimą. Lyg ir žinojau, ko tikėtis – lūkesčiai buvo nemaži. Tačiau tiesa ta, kad jokie kadrai negali tiksliai perduoti mastelio ir emocinio įspūdžio, kurį kuria šis sodas. Jei būtų galima sprogti iš pavydo, kad miestas gali sau leisti turėti tokį parką ir tokius gėlynus, tai turbūt būčiau ir susprogusi ties įėjimu, pamačiusi pensininkes, visame šitame grožyje ant suolelio iš maišelių traukiančias sumuštinius 🙂 Štai taip atrodo gyvenimo kokybė 🙂

Nuo kurio Vlinderhof tako bežvelgtum, ant kurio suolo beatsisėstum, žvilgsnis visą laiką sklendžia virš išraiškingos augalų jūros. Lyg senoviniame teatre, kur jūros bangos būdavo vaizduojamos keliomis viena už kitos sustatytomis fanerinių bangų juostomis, taip ir čia, vienas už kitos sudėlioti augalų sluoksniai, žiūrovui judant, sukrenta vis į naują perspektyvą. Norisi eiti ratais ir tyrinėti.

Toks sodas yra tarsi performansas, į kurį įsitrauki, kuriame dalyvauji, o ne mums įprastas parteris, skirtas apžiūrėti iš vieno šono. Piet Oudolf tikrai yra nuostabus tapytojas, iš augalų kuriantis gyvus ir besikeičiančius paveikslus, kažką giliai užkabinančius stebėtojo sieloje.

Sodą juosia įspūdingo dydžio, bičių korį primenanti pergolė. Iš nuotraukų neįsivaizdavau jos monumentalumo. Aiški pergolės ir koloninių medžių struktūra, bei po jais auganti natūrali pieva suteikia atsvarą minkštiems gėlynams, o suformuota kalva leidžia prisėsti ir šiek tiek iš viršaus pažvelgti į sodo išdėstymą.

Na, o vaikštant po šį sodą su Rasa Laurinavičiene, galima nesiliauti klausinėti apie augalus 🙂 Juk geriausia reklama augalui – jo mažas, bet išraiškingas vaidmuo šiame įspūdingame spektaklyje.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *