Agrastų pyragas ir įsivaizduojamos kelionės

Šie metai dosnūs uogų. Pirmą kartą turėjom šiokį tokį trešnių derlių, atsivalgėm vyšnių, noksta šilauogės, o seni geri serbentai virto rožėmis paskanintu džemu. Dar viena uoga, kurios mano sode nemažai, yra agrastai. Agrastus aš labai mėgstu. Atsimenu, vaikystėje būdavo labai nekantru laukti, kol jie prinoks. Grauždavau  juos kietus ir rūgščius, ir niekaip nesuprasdavau, kodėl mano babytei tokie agrastai nepatinka. Bet iš tiesų tikrai verta palaukti kol tvirti žali balionėliai virs minkštomis gintarinėmis uogomis. Prinokę agrastai ne ką prastesni nei desertinės vynuogės. O pernai atradau, kad jie puikiai tinka ir šaldyti – viduržiemį gali išsikepti minkštą purų trupiniuotį su saldžiarūgštėmis uogomis ar išsivirti lipnų, kvapų agrastų čatnį.

Įspūdinga ąžuolų alėja Smalininkuose. Kelionė medžių tuneliais – išskirtinis Mažosios Lietuvos bruožas.
Modernus skulptūrų parkas Smalininkuose ir Nemuno toliai
Panemunių pievos

Mylimiausią agrastų pyrago receptą būtinai parašysiu kada nors vėliau, o šiandien buvo įkvėpimas išbandyti kažką naujo. Po nedidelių žvalgytuvių internete apsistojau ties vokišku trupininiu pyragu iš Ester kocht blog‘o. Pyragas atrodė pažįstamas ir paprastas, patogus, nes naudojami tiesiog švieži, niekaip neapdoroti agrastai, bet taip pat intriguojantis grietininio kremo sluoksniu, na ir, žinoma, tuo žodžiu „vokiškas“ pavadinime. Šią vasarą vis dar labai trūksta kelionių, tad pagalvojau, kad bent taip akimirką galėsiu atsidurti kažkur kitur. O gal tiesiog norėjosi šiek tiek pratęsti vokišką temą iš kelių dienų kelionės po Mažąją Lietuvą ir pamario kraštą.

Eglių mėlis Rusnėje
Tobula Pakalnės ramybė, per kurią veda Rusnės promenados
Rusnės regykla
Urbanistiniai Šilutės inkliuzai

Rezultatas nenuvylė. Pyragas kvepėjo taip pat kaip riestainiai iš vokiškų skanumynų kepyklėlės Priekulėje. Šis agrastų pyragas yra tvirtas, sotus, trasportabilus ir tobulai saldžiarūgštis. Pyragas puikia pjaustosi ir juo galima pamaloninti nemažą kompaniją. Jis patikimas, stabilus ir konservatyvus, taigi puikiai pateisinantis visus „vokiškumo“ lūkesčius. Kepiau jį su raudonais agrastais ir beveik garantuočiau, kad jei valgytojams nebūčiau pasakiusi, kad pyragas yra su agrastais, niekas ir nebūtų atspėjęs. Tik būtinai išsikepkite jį dieną prieš atvykstant svečiams, nes šiltas šis pyragas nelaiko formos ir jam būtinai reikia laiko subręsti.

Ventės tinklai paukščiams ir saulėlydžiams
Drevernos toliai
Vienas iš daugybės kabančių Minijos tiltų, bet turbūt pats smagiausias – tiltas ties Dituva
Ne visiems vienodai sėkmingai sekasi juo pereiti

Vokiškas trupininis agrastų pyragas su grietininiu kremu

Pagal Ester iš Ester Kocht German gooseberry cake with vanilla cream and crumble

Pyrago pagrindui reikės:

  • 180 g. miltų
  • 2 kiaušinių
  • 100 g. minkšto sviesto
  • 2 šaukštelių vanilinio cukraus arba ¼ šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 2 ½ šaukštelio kepimo miltelių.

Grietininiam kremui reikės:

  • 250 ml. pieno
  • 40 g. kukurūzų krakmolo
  • 2 šaukštų cukraus
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus arba ½ šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 200 g. grietinės

Trupinių sluoksniui reikės:

  • 250 g. miltų
  • 2 šaukštų vanilinio cukraus
  • 175 g. sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 100 g. cukraus
  • 550 g. šviežių agrastų, nuskabytais koteliais ir uodegėlėmis

Orkaitę įkaitiname iki 180°C. Į apvalios 26 cm. skardos nuimamais kraštais dugną įklojame kepimo popierių.

Pasigaminame pyrago pagrindą. Visus pagrindo produktus dedame į virtuvinio kombaino indą ar didelį dubenį ir išplakame iki tirštos vienalytės masės. Masę sukrečiame į formą, tolygiai paskirstome ant dugno, išlyginame ir atidedame į šalį.

Išsiverdame kremą. Nedideliame puode sumaišome pieną, krakmolą, cukrų ir vanilinį cukrų. Kaičiame ant nedidelės kaitros ir nuolat maišant verdame, kol masė sutirštės. Nukeliame nuo kaitros ir paliekame kelias minutes pravėsti. Į vos pravėsusią masę sukrečiame grietinę ir gerai išplakame iki vienalytės masės. Ant pyrago pagrindo tolygiai paskleidžiame agrastus, ant agrastų supilame grietininį kremą ir sluoksnį išlyginame.

Pasigaminame trupinius. Į didelį dubenį pilame trupiniams skirtus miltus, cukrų ir vanilinį cukrų, sudedame šaltą, smulkintą sviestą ir pirštais viską pertriname, kol masė tampa panaši į drėgną smėlį ir susiformuoja nedideli trupinėliai. Trupinius beriame ant kremo sluoksnio, tolygiai paskirstome ir šauname į įkaitintą orkaitę.

Kepame apie 45 min., kol trupinių sluoksnis gražiai pagelsta. Ištraukus iš orkaitės būtina palikti pilnai atvėsti skardoje. Atvėsus bent porai valandų dėti į šaldytuvą, kad kremo sluoksnis galutinai sustingtų, o skoniai ir kvapai persimaišytų bei subręstų.

2 Comments Add yours

  1. Jūratė says:

    Ačiū! Kepsiu! 😊

Leave a Reply to Jūratė Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *