Rūkas ir Jorkšyro pudingas

Pieniškas rytas

Šį rytą langai tarsi užpilti pienu. Kol išvedžiau šunį, rūkas atrodo dar labiau sutirštėjo. Jaukus šis rūkas, dar be rudeniškos žvarbos, šiltas, sunkus. Pasivaikščiojimas po tokias rugpjūčio miglas puiki pradžia neskubriai dienai.

Mykolo Saukos šikšnosparniai labai tinka rūko nuotaikai
Ančių būrelis, pamėgęs mūsų lieptą
Laukinis nendrynas, kuris yra mažų paukštukų priebėga

Tokiam rytui labai tinka ir lėti pusryčiai, pavyzdžiui, Jorkšyro pudingas. Receptą radau knygoje, kurią parsivežiau iš kelionės po Anglijos sodus. Kelionės metu nei karto jokiame mieste nebuvome atsidūrę tokiu laiku, kad dar dirbtų ne maisto parduotuvės. Visą dieną užimdavo sodų lankymas. Tad lauktuves pirkome mažose sodų krautuvėlės, kuriose pasirinkimas buvo tarp visokių sodininkystės įrankių, kvepiančių ir valgomų dalykų, mažų suvenyrų ir, botanikos soduose, knygų. Tad lauktuvės šiais metais buvo knyginės, o sau iš kelionės parsivežiau Elaine Lemm angliškos virtuvės knygą „More than Yorkshire pudding“.

Daržas rūke
Rosa ‘Lady Gardener’
Daržo rėmeliai
Rosa ‘Lens Flair’, ir, žinoma, voratikliai

Jorkšyro pudingas yra ne kas kita kaip tiesiog dar viena omleto versija. Jis labai panašus į olandišką „Dutch Baby“ – blyną, kepamą orkaitėje. Visi niuansai yra tik kiaušinių, pieno ir miltų proporcijose. Elaine Lemm Jorkšyro pudingo receptas labai patogus, nes visi produktai dedami lygiais trečdaliais, tad receptą lengva didinti ar mažinti priklausomai nuo valgytojų skaičiaus. Stebėdama orkaitėje gražiai kylančius pudingo kupolus įsivaizdavau, kaip jie dramatiškai subliukš ištraukus – standartinis sufle scenarijus filmuose norint pavaizduoti ne itin gerus virėjos įgūdžius 🙂 Bet mano nuostabai jokios dramos nebuvo, pudingas visai neblogai laikė formą net ir vėsdamas.

Rosa ‘Roald Dahl”
Rosa ‘Musquée sans Soucis’, Sambucus nigra ‘Black Lace’

Originaliame recepte rekomenduojama kepti pudingą specialiose pudingo formose. Tai metalinės, kiek didesnės nei keksiukų, vienos porcijos formelės. Aš tokių neturėjau, tad išbandžiau kelių skirtingų dydžių ramekinus ir silikonines keksiukų formeles. Mums labiausiai patiko silikoninės formelės, nes tuomet pudingą iš jų galima lengvai išimti, jį patogiau valgyti.

Rudenėjantis beržo želdynas
Šiuo metu tikra solistė – Selinum wallichianum
Miskantų ir kemerų mūrai

Originaliame recepte pudingą rekomenduojama patiekti su svogūnų padažu. Visgi padažo receptas manęs neįtikino – nelabai mėgstu miltais ir krakmolu tirštintų padažų. Bet prie pudingo puikiai tiko pikantiškas apelsinų ir rožių džemas, įsivaizduoju, kad saldžiarūgštis svogūnų čatnis taip pat derėtų puikiai. Taigi pudingą sėkmingai galima gardinti tiek saldžiais, tiek sūriais priedais, kaip jau jūs labiau mėgstate.

Jorkšyro pudingas

Pagal Elaine Lemm “Perfect Yorkshire Pudding – Every Time” iš knygos „More than Yorkshire puddings: food, stories and over 100 recipes from God’s own county”

Reikės:

  • 4 kiaušiniai, įmušti į matavimo indą, kad matytųsi jų tikslus tūris
  • Pieno, lygiai tiek, koks yra kiaušinių tūris
  • Žiupsnelis druskos
  • Miltų, lygiai toks pats tūris, kaip kiaušinių
  • Riebalų ar augalinio aliejaus kepimui

Pieną, kiaušinius ir druską gerai išplakti rankiniu ar elektriniu mikseriu, kol suputos. Palikti pastovėti apie 10 min., kad putos suslūgtų.

Miltus persijoti į kiaušinių ir pieno plakinį, gerai išmaišyti ir išplakti, kad neliktų gumulėlių. Tešla turėtų būti riebios grietinėlės tirštumo. Gautą masę perkošti per sietą ir vėl palikti pastovėti apie pusvalandį.

Orkaitę įkaitinti iki 220oC laipsnių.

Jei naudosite metalinius ar stiklinius kepimo indelius, į kiekvieną iš jų įdėkite po nedidelį gabalėlį riebalų ar patepkite aliejumi, indelius surikiuokite ant skardos, tuščius pašaukite į orkaitę ir įkaitinkite, kol riebalai pradės švelniai rūkti. Jei naudosite silikoninius indelius, jų riebalais tepti ir kaitinti nereikia.

Prieš pat dedant tešlą į indelius į ją dar įpilkite du šaukštus vandens, gerai permaišykite. Jei naudojate kaitinamus kepimo indelius, traukite juos iš orkaitės, kiekvieną užpildykite paruošta tešla maždaug 1/3 tūrio. Jei naudojate silikonines formeles, tiesiog supilkite tešlą į indelius. Dėkite skardą su indeliais į orkaitę ir kepkite 20-25 min., kol pudingas gražiai pakils ir įgaus gražią auksinę spalvą. Patiekite karštą su pasirinktais pagardais. Skanaus lėto ryto!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *