Varinis spalis

Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’

Net nespėjau apsižiūrėti kaip prašuoliavo dar vienas mėnuo. Vis sunkiau pamatyti, kaip gyvena sodas – į darbą išvažiuoju su tamsa, grįžtu taip pat dažnai jau sutemus, o savaitgalius pavagia visokie įsipareigojimai, renginiai ar tiesiog lietus. Į sodą nubėgu tik trumpam, tačiau kas kartą nustembu. Kiekvieną savaitę iki pat vakar iš daržo grįždavau su krepšiu pomidorų ir paprikų. Nors, rodos, buvo ne viena šalna, vis dar žydi jurginai. Sode vis dar skleidžiasi rožių žiedai, o medžių geltonumas atrodo ryškesnis nei visuomet.

Rosa ‘Arabia’
Dahlia ‘Franz Kafka’
Rosa ‘Strawberry Hill’
Rosa ‘Reine des Violettes’
Rosa ‘Musquée Sans Soucis’

Šis ruduo ypač palankus astrams, suspėjo pražįsti net vėlyviausi. Na, o jei reikėtų įvardinti šio mėnesio herojus, sakyčiau, kad tai astrūnas ‘Vasterival’ (Symphyotrichum ‘Vasterival’) ir melvenės (Molinia caerulea ‘Edith Dudszus’), kurios nusidažė neįtikėtina intensyvia vario spalva ir šiuo metu ryškia upe juosia namą. Astrus jau greitai užgesins šalnos ir drėgmė, bet melvenėmis galėsiu džiaugtis dar ilgai. Tuo ir nuostabūs smilginiai augalai.

Symphyotrichum ‘Vasterival’, Amelanchier lamarckii
Symphyotrichum ‘Vasterival’ iš visų mano turimų astrų ir astrūnų geriausiai kovoja su pieva. Visą vasarą nematomas rugsėjį ir spalį tiesiog sprogsta šviesiai violetiniu debesiu.
Spalvingiausias laikas pievos labirinte
Vario upė
Plunksnų apsuptyje
Šiuo metu melvenės atkartoja namo plytų tonus.

Tebūnie spalis be ilgesnio teksto. Šį kartą tiesiog pavartykime šiek tiek nuotraukų, paskubomis nufotografuotų tarp darbų ir lietaus. Gal subręs kokia pasakojama istorija kitam mėnesiui.

Rosa rugosa ‘Rotes Meer’
Aster novae-angliae ‘Septemberrubin’
Aster novae-angliae ‘Violetta’
Kalimeris incisa ‘Blue Star’
Helianthus ‘Lemon Queen’
Savaiminės sedulos griuvėsių sode pilnos spalvų
Parthenocissus tricuspidata
Miscanthus sinensis ir Eupatorium maculatum
Keliaujant į žiemą. Tilia cordata ‘Winter Orange’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *