Kelionė po Olandijos sodus: de Pullenhof

Kaip laikotės, ar dar nepavargote? Ketvirtas įrašas, bet iš tikro tai tik antroji kelionės po Olandijos sodus diena 😊 Pusryčiams pasivaišinę vynuogėmis ir pyragu Tuin De Villa, pietums pasigėrėję Vlinderhof gėlynais, pavakariams atsidūrėme nedideliame privačiame sode de Pullenhof. Iš visų kelionės metu aplankytų sodų šis išsiskyrė savo originalumu – jei kiti sodai buvo tiesiog sodai, gėlynai, parkai, tai de Pullenhof yra ne tik sodas, bet ir personažas su labai ryškiu ir savitu charakteriu.

Turiu prisipažinti, kad į šį sodą žvelgiau tikrai neobjektyviai. Jaučiu silpnybę šešėlingiems sodams ir stiprioms asmenybėms. O sode pamačius freską su pelėdomis, manyje įsijungė magiško matymo mygtukas ir nubudo giliai tupintis vaikas, kuriam pasaulis vis dar kupinas daugybės paslapčių. Šmirinėjau po sodą su šypsena, slapta tikėdamasi sutikti jei ne patį Harry Potter, tai ką nors iš burtininkų, raganą, žynį ar kokį alchemiką. Burtininko nesutikau, bet paslaptingų artefaktų radau su kaupu.

Eliksyro buteliukai
Magiškos apsaugos
Užkerėtos taurės
Žolės stebuklingiems viralams
Krištolo kabučiai piktoms dvasioms baidyti
Gyvas gluosnis galiūnas

Magiška nuotaika nuspalvino ir mano nuotraukas. Tačiau tai tik akimirka. Jei nukeliautumėte į sodo šeimininkės rašomą tinklapį, pamatytumėte visiškai kitokį de Pullenhof. Kartais šešėliuotą, bet taip pat ir saulėtą, šviesų, žydintį, draugišką. Sodo šeimininkė Helma Sjamaar puiki fotografė ir pasakotoja. Nors tinklapis rašomas olandiškai, automatinis vertimas į anglų kalbą veikia puikiai.

Pelėdų freska ant namo sienos su Harry Potter neturi nieko bendro. De Pullenhof reiškia “pelėdžiukų sodyba”. Šeimininkai domisi pelėdomis, sodyboje gausu pelėdoms skirtų inkilų, kuriuose pelėdos tikrai apsistoja. Ir tame nieko keisto, nes ši sodyba yra tarsi medžiais apaugusi sala, apsupta dirbamų laukų. Sode jautiesi labai saugiai ir privačiai, tačiau nuo jo krašto tuo pat metu gali mėgautis toliais. Sodyba iš trijų pusių juosiama kanalų, kas dar labiau sustiprina tvirtovės jausmą. Vandens artumas taip pat prisideda prie savitos sodybos atmosferos ir ekosistemos.

Gražiausias mano matytas inkilas
Sode vanduo pasiūlomas ir žmonėms, ir paukščiams
Sunku rasti rakursą, kuriame į kadrą nepkaliūtų vanduo

Pradinis sodo projektas buvo sukurtas vieno iš olandiškojo sodo korifėjų ir natūralistinio stiliaus želdynų pradininkų Henk Gerritsen. Šiuo metu sodo šeimininkai kurdami sodą bendradarbiauja su dizainere Carrie Preston (Studio TOOP, Amersfoort). Neabejoju, kad profesionalai tikrai daug prisidėjo kuriant šio sodo struktūrą, tačiau ne ką mažiau jame juntama ir pačių šeimininkų įtaka. Asmenybės nepaslėpsi. Panašu, kad jie ir neketina 😊 Šeimininkai mielai priima lankytojus, o už apsilankymus sode surinktos lėšos skiriamos įvairioms švietimo veikloms Malavyje.

Šiek tiek gaivališkas smilgų sodas

Deja, šiuo metu de Pullenhof parduodamas, nes brandaus amžiaus šeimininkams darosi per sunku prižiūrėti 40 arų sklypą. Džiaugiuosi, kad gavau progą šiame sode apsilankyti. Vieni soduose rinko sėklas ar skabė auginius, aš iš šio sodo parsivežiau smagios drąsos. Tikiuosi sudygs 🙂

 

One Comment Add yours

  1. Aušra says:

    Nuostabu, kaip po tokio aprašymo galima nenorėt aplankyt šio sodo 🤗🤗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *