Šeivamedžio inkliuzai

Kai šiandien eilinį kartą su pusryčių lėkšte ir fotoaparatu pasukau į lauką, mano vyresnioji duktė paklausė, ar aš dabar jau rašau maisto blogą. Ne, aš nerašau blogo apie maistą, tai vis dar blogas apie augalus. Tik greta gražių žiedų nuotraukų norisi pasakoti, kaip tais augalais mes džiaugiamės. Juk smagu vėsų rytą nueiti į sodą, prisiskinti dubenį kvepiančių šeivamedžių žiedų, užsimaišyti tešlą ir iškepti blynus. O kol blynai kepė, mano mažoji dukra nubėgo į daržą ir priuogavo dubenį žemuogių ir braškių.

Blynai yra mūsų šeimos savaitgalio tradicija. Jei kurį nors savaitgalį dėl kokių nors priežasčių blynai nebūna kepami, mano mažoji būna labai nelaiminga. Bet blynus su šeivamedžio žiedais iškepti galima iškepti tik kartą ar du per metus, nes tų savaitgalių, kai žydi šeivamedžiai ne tiek jau daug.  Šeivamedžių žiedų parduotuvėje nenusipirksi, tad gaminimas iš sezoninių produktų man yra vienas iš būdų stabtelėti ir iki galo išgyventi akimirką, atidžiau pažvelgti į augalą, juo pasidomėti, jį patirti. Carpe diem beveik tiesiogine prasme.

Sambucus nigra ‘Black beauty’

Pasukų blyneliai su šeivamedžio žiedų inkliuzais

Su nedidelėmis improvizacijomis pagal Call Me Cupcake Strawberry buttermilk pancakes with elderflower

3-4 porcijos, apie 20 blynelių

Reikės:

  • 1 stiklinės miltų
  • ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
  • ¼ arbatinio šaukštelio sodos
  • 1/8 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 šaukšto cukraus
  • ¼ šaukštelio vanilės miltelių arba ½ šauktelio vanilės ekstrakto
  • 1 stiklinės raugintų pasukų
  • 2 kiaušinių
  • sviesto, ištirpinto, lengvai atvėsinto
  • apie 20 šeivamedžio žiedų, po vieną blyneliui, gerai nupurtytų ir atidžiai apžiūrėtų, kad neužsiliktų vabaliukų. Plauti žiedų nerekomenduojama, nes nusiplaus kvapios žiedadulkės.
  • Braškių ar žemuogių ir klevų sirupo patiekti

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą, cukrų, druską ir vanilės miltelius. Kitame dubenyje išplakame kiaušinius ir pasukas. Jei naudojame vanilės ekstraktą, jį dedame į kiaušinių plakinį. Plakinį sumaišome su sausais produktais ir gerai išmaišome, kol tešla tampa vienalytė. Supilame tirpintą sviestą, išmaišome.

Keptuvę įkaitiname su truputėliu aliejaus iki vidutinio karštumo, dedame po šaukštą tešlos ir formuojame blynelius. Ant kiekvieno blynelio iš karto žiedeliais žemyn prispaudžiame šeivamedžio žiedyną. Tada pagrindinį žiedyno kotelį nukerpame žirklėmis, kad jis nestyrotų ir netrukdyti blynelio apversti. Blynelius apverčiame, kad tolygiai apkeptų iš abiejų pusių.

Patiekti užpiltus klevų sirupu su šviežiomis braškėmis ar žemuogėmis.

2 Comments Add yours

  1. Skaidrė says:

    Koks blynų grožis! Dar nemačiau tokių, nors man blynai vienas iš mylimiausių patiekalų 🙂
    Vien dėl Jūsų blynų įtrauksiu šeivamedį į savo svajonių sodą 🙂
    Kaip suprantu, valgomi ne tik baltažiedžiai šeivamedžiai?

    1. Aistė Pranckevičienė says:

      Ačiū, kad užsukot, Skaidre. Valgomi juodauogiai šeivamedžiai (Sambucus nigra). Jie žydi baltais žiedais, dekoratyvinių veislių yra ir rožinių. Valgomi tiek vieni, tiek kiti. Raudonuogių šeivamedžių (Sambucus racemosa) geriau nevalgyti. Jie naudojami medinoje, uogos gali būti vartojamos apdorotos, bet šviežios yra nuodingos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *